Pumpachili med quinoa och svarta bönor

En gjutjärnsgryta med pumpachili sedd uppifrån. En träslev är nedstucken i grytan. Runt grytan ligger en baguette, några brödskivor, butternutpumpor och färgglada höstlöv.

Oktober är pumpornas tid, och en av de sorter jag oftast använder är butternut. Det är en väldigt användbar pumpa som gör sig lika bra ugnsrostad som i olika grytor. Nu när det börjar bli kallt ute lagar jag gärna en värmande chili, och en favoritvariant är denna pumpachili som jag gör med just butternut, quinoa och svarta bönor. Jag smaksätter chilin med hel torkad chipotle, vilket ger den både hetta och lite rökighet som jag tycker passar bra i kylan. Sedan serverar jag den tillsammans med nachos och ett gott bröd, allra helst hembakat surdegsbröd.

Chipotle kan variera en del i styrka, så du kan eventuellt behöva prova dig fram lite för att hitta en mängd som passar dig. Jag köper torkad chipotlechili i lösvikt i grönsaksavdelningen, men hittar du det inte i någon affär nära dig finns det i många butiker på nätet.

En skål med pumpachili, sedd uppifrån. Några nachos är nedstuckna i chilin. Runt skålen ligger några brödskivor, fler nachos och färgglada höstlöv.

Pumpachili med quinoa och svarta bönor, cirka 4-6 portioner
500 g butternutpumpa, skalad och urkärnad
1 gul lök
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
6 dl kokta svarta bönor
4 dl vatten
33 cl ljus öl *
1 ½ dl quinoa
½ dl tomatpuré
2-3 torkade hela chipotlechili
1 msk limejuice
1 msk kakaopulver
1 msk spiskummin
½ msk paprikapulver
2 tsk oregano
1 tsk mald koriander
1 kanelstång
2 ½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Till servering
Bröd, gärna surdegsbaguetter *
Nachos

Koka upp vattnet. Ta bort fästena från chipotlechilin och lägg dem i en skål. Häll över vattnet och låt dra i minst 15 minuter. Mixa sedan med en stavmixer tills du får en slät vätska.

Skär pumpan i tärningar. Finhacka gul lök, rödlök och vitlök.

Hetta upp lite olja i en gryta och stek den gula löken och rödlöken tills de börjar få färg. Tillsätt vitlök, kakaopulver, spiskummin, paprikapulver, oregano, koriander och kanelstång och låt steka någon minut under omrörning tills kryddorna börjar dofta. Tillsätt tomatpurén och stek ytterligare någon minut. Blanda ner pumpabitarna och rör om tills kryddblandningen är jämnt fördelad.

Tillsätt krossade tomater, svarta bönor, chipotleblandningen, ölen, quinoan, salt och peppar. Koka upp och låt sedan grytan koka under lock tills pumpabitarna och quinoan är mjuka, cirka 30 minuter. Rör om några gånger under tiden så att det inte fastnar i botten. Tillsätt limejuicen och ta bort grytan från värmen. Smaka av med salt och peppar, och servera sedan chilin tillsammans med bröd och nachos.

* Använd glutenfri öl och servera chilin med glutenfritt bröd om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Två skålar med pumpachili sedda uppifrån. Några nachos är nedstuckna i chilin. Skålarna omges av butternutpumpor och färgglada höstlöv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.