Pumpa- och jordnötsgryta med svarta bönor

Två tallrikar pumpa- och jordnötsgryta med ris, toppade med salladslök och hackade jordnötter. Tallrikarna omges av hokkaidopumpor och färgglada höstlöv.

I takt med att vädret blir kallare börjar säsongen för varma, mättande grytor, och ingenting ger lika mycket höstkänsla som en lysande orange pumpagryta. Pumpa är en av mina favoritråvaror den här årstiden, och i oktober brukar jag laga den första pumpagrytan för säsongen. Då har vi oftast hunnit skörda våra egna pumpor och de har fått ligga och eftermogna lite, så att de blir riktigt goda. Jag gillar att smaksätta mina grytor med chili och något lite syrligt för att matcha de söta pumpabitarna, och blandar gärna ner några färska gröna blad om de är i säsong. Den här pumpa- och jordnötsgrytan är inspirerad av både västafrikanska jordnötsgrytor och sydöstasiatiska smaker, och passar perfekt under kalla höstdagar. Det är en krämig, lite stark gryta med en hint av syra från limebladen, som vid servering toppas med knapriga jordnötter och färsk salladslök för lite krisp.

Jag använder hokkaidopumpa i grytan, vilket är en pumpasort som brukar vara lätt att odla i Sverige och ofta går att hitta i matbutikerna under hösten. Hokkaidopumpa passar väldigt bra i grytor eftersom den är lite torrare i köttet, men hittar du det inte går det också bra att använda butternutpumpa. Limebladen är lite klurigare att byta ut, och kan också vara svårare att hitta. Ibland finns de i vanliga matbutiker, men lättast är att beställa dem på nätet. Hittar du inga limeblad kan du pressa ner lite limejuice för att ändå få syra i grytan, men det blir inte riktigt samma sak.

Två tallrikar pumpa- och jordnötsgryta med ris, toppade med salladslök och hackade jordnötter. Tallrikarna omges av färgglada höstlöv, och i bakgrunden skymtas en pumpa..

Pumpa- och jordnötsgryta, cirka 6 portioner
500 g hokkaidopumpa, skalad och urkärnad
200 g spenatblad
2 gula lökar
2 selleristjälkar
2 röda chili
4 vitlöksklyftor
½ liter kokta svarta bönor
½ liter vatten
400 g krossade tomater
1 dl jordnötssmör
½ dl tomatpuré
4 kaffirlimeblad
2 msk riven ingefära
1 msk paprikapulver
2-3 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Till servering
2-3 salladslökar, skivade
100 g rostade saltade jordnötter, grovhackade
Ris eller andra gryn

Skär pumpan i tärningar. Finhacka lök, selleri, vitlök och chili.

Hetta upp lite olja i en gryta och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt selleri, vitlök och chili, och låt steka tills allt börjar få lite färg. Rör ner tomatpurén och låt steka ytterligare någon minut, och blanda därefter ner jordnötssmöret och rör runt så att det löser upp sig och alla klumpar försvinner.

Tillsätt pumpa, svarta bönor, vatten, krossade tomater, kaffirlimeblad, ingefära, paprikapulver, salt och svartpeppar. Koka upp och låt sedan grytan koka under lock tills pumpabitarna är mjuka, cirka 30 minuter. Rör om några gånger under tiden så att det inte fastnar i botten. Tillsätt spenatbladen och låt grytan koka ytterligare någon minut tills spenaten har mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Servera pumpa- och jordnötsgrytan tillsammans med exempelvis ris, och toppa med salladslök och hackade jordnötter vid servering.

En tallrik pumpa- och jordnötsgryta med ris, toppad med salladslök och hackade jordnötter. Tallriken omges av hokkaidopumpor, kastanjer och färgglada höstlöv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.