Potatismos med ramslökssmör

Nu börjar ramslökssäsongen här i Skåne! I helgen var vi ute i skogen där vi brukar plocka ramslök om våren, och de första gröna bladen har precis tittat upp kring den lilla skogsbäcken. Om några veckor kommer de breda ut sig som en matta under träden, och man kan hitta dem bara genom att följa den typiska lökdoften. Ramslök är en av de första vårprimörerna, och det är så härligt att äntligen kunna skörda nya färska blad och veta att hela den varma säsongen nu ligger framför oss.

Den första ramslöken har jag mixat till ett ramslökssmör, som jag sedan använt till att smaksätta det här vårgröna potatismoset. Det är ganska vanligt att krydda potatismos med vitlök, och eftersom ramslök påminner en hel del om vitlök känns detta som den perfekta varianten för våren. Ramslöken har en lite fräschare och mer intressant smak, och bidrar dessutom med den härliga gröna färgen. När man använder ramslök i varm mat blir den annars ganska skarpa smaken lite mildare, vilket gör att potatismoset inte blir starkt utan bara får en riktigt god ramslökssmak.

Ramslökssmör kan man använda på många olika sätt utöver att blanda i potatismos, ungefär på samma sätt som med vitlökssmör. Jag brukar mixa och frysa in en del, som jag sedan tar fram till sommarens grillkvällar. Eftersom jag i detta receptet använder ramslökssmöret i maten har jag använt bakmargarin, men om du istället vill servera det som ett tillbehör bör du använda ett bordsmargarin istället eftersom det är godare. Du kan då eventuellt behöva justera saltmängden, och kanske tillsätta några droppar citronjuice.

Potatismos med ramslökssmör, cirka 4-6 portioner
1 ½ kg mjölig potatis
2 ½ dl växtbaserad mjölk *
1 tsk salt + extra till kokning
Ramslökssmör

Skala potatisarna, dela dem på mitten och lägg dem i en gryta med saltat vatten. Koka upp och låt det sedan koka under lock tills potatisarna är mjuka, cirka 15 minuter.

Häll av potatisarna i ett durkslag och låt dem rinna av. Pressa sedan potatisarna med hjälp av en potatispress och lägg tillbaka den pressade potatisen i grytan. Tillsätt ramslökssmör, växtmjölk och salt och vispa med elvisp tills du får ett fluffigt mos. Smaka eventuellt av med mer salt.

Ramslökssmör
50 g mjölkfritt margarin
15 g ramslök
¼ tsk salt

Hacka ramslöksbladen grovt. Lägg ramslök, margarin och salt i en mixerskål och mixa med stavmixer tills allt är finfördelat. Om du tycker att det är svårt att mixa en så liten mängd går det bra att göra en dubbel sats och frysa in hälften. Lägg över ramslökssmöret i en skål och låt det stå en stund så att ramslökssmaken kommer fram ordentligt.

* Välj en glutenfri växtmjölk om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.