Piroger med trattkantareller, tempeh och surkål

Piroger med trattkantareller, tempeh och surkål, omgivna av grankvistar och några trattkantareller.

Både min mamma och min lillasyster fyller år under hösten, vilket praktiskt nog sammanfaller med svampsäsongen. Varje år åker vi upp till Jönköping, där jag växte upp, minst en gång under oktober eller november, och besöket brukar alltid bjuda på en utflykt till den småländska granskogen. Tidigt på säsongen plockar vi gula kantareller, och lite senare kommer vi hem med stora kassar fyllda med trattkantareller. Det finns nästan hur mycket som helst, och jag passar på att frysa in för att kunna laga goda svamprätter under hela året.

Trattkantareller är en riktig höstsmak för mig, och jag brukar ofta använda dem i såser och grytor. De är dock väldigt mångsidiga och passar bra i en mängd olika rätter, och blir exempelvis en riktigt god pirogfyllning tillsammans med surkål och hackad tempeh. Dessa piroger är otroligt smakrika, och syran från kålen balanserar upp den söta svampen och tempehn väldigt bra. Piroger är perfekta att packa ner i picknickkorgen under höstens utflykter (kanske för att plocka ännu mer svamp?), och går utmärkt att baka i förväg och frysa in. Om du inte brukar plocka trattkantareller går det också bra att byta ut dem mot champinjoner.

Tre piroger med trattkantareller, tempeh och surkål, omgivna av grankvistar, trattkantareller på en tidning och en skål surkål.

Trattkantareller på en tidning, omgivna av grankvistar och lingonris.

Piroger med trattkantareller, tempeh och surkål, 16 stycken

Fyllning
400 g tempeh
250 g trattkantareller
200 g surkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl växtbaserad riven ost
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soja
1 tsk timjan
¾ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Finhacka tempehn, löken och vitlöksklyftorna. Hacka trattkantarellerna och surkålen grovt.

Stek trattkantarellerna i en torr stekpanna tills de har vätskat ur. Tillsätt olja och lök, och låt steka tills det har fått färg. Blanda ner vitlöken, stek ytterligare någon minut och tillsätt därefter den hackade tempehn. Låt steka tills även tempehn har fått färg. Rör sedan ner grädde, soja, timjan, salt och peppar, och låt allting koka ihop. Ta bort stekpannan från värmen, blanda ner surkålen och smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Pirogdeg
480 g dinkelmjöl + extra till utbakning
25 g jäst
2 ½ dl vatten
½ dl rapsolja
1 tsk salt
Växtbaserad matlagningsgrädde till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll över det i bunken och rör till jästen har löst sig. Tillsätt rapsolja, mjöl och salt, och arbeta samman till en deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i en timme.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i sexton delar. Kavla ut varje del till en cirkel, cirka 14 centimeter i diameter. Sprid ut riven ost över degen och tryck lätt med handen så att osten fastnar. Lägg fyllningen på ena deghalvan, vik över den andra halvan och tryck ihop skarven med en gaffel. Upprepa tills du har gjort alla pirogerna.

Fördela pirogerna på två plåtar klädda med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i cirka 15 minuter. Pensla pirogerna med lite grädde och grädda dem i omgångar på 225 grader i cirka 12-15 minuter tills de har fått fin färg.

Tre piroger med trattkantareller, tempeh och surkål, varav en är delad. De är omgivna av grankvistar, trattkantareller på en tidning och en skål surkål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.