Piroger med spenat och valnötter

Under våren och sommaren älskar jag att åka på utflykter och ha picknick, och en av de bästa sakerna att packa ner i picknickkorgen är piroger. De är praktiska att ta med och ganska lätta och kladdfria att äta, och dessutom kan man förbereda dem i förväg och frysa in så att man alltid är redo att ge sig ut på äventyr. Piroger går att fylla med nästan vad som helst, och här har jag gjort en riktigt god fyllning med rostade valnötter, belugalinser och färsk spenat. De passar bra att äta både varma och kalla, och är perfekta att baka nu på våren när spenaten börjar titta upp i odlingen.

Har du inte tillgång till färsk bladspenat går det bra att byta ut dem mot motsvarande mängd fryst spenat. När jag fryser in spenat förväller jag den och kramar ur all vätska, och 400 g färsk spenat blir då cirka 140 g fryst. Vikten varierar dock beroende på hur mycket vatten den frysta spenaten innehåller, och ofta räknar man med att den frysta spenaten väger ungefär hälften av den färska.

Piroger med spenat och valnötter, 16 stycken

Fyllning
400 g spenatblad
100 g valnötter
1 gul lök
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
4 dl växtbaserad riven ost
1 dl belugalinser
½ dl växtbaserad matlagningsgrädde
½ msk kinesisk soja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen på 150 grader i 15 minuter. Häll över dem i en skål och låt svalna.

Koka belugalinserna i rikligt med vatten tills de är precis mjuka, cirka 12-15 minuter. Slå av dem i ett durkslag, skölj dem i kallt vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt.

Finhacka lök, vitlök och selleri. Grovhacka spenatblad och valnötter.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt vitlök och selleri, och stek ytterligare en stund tills allt har fått fin färg. Blanda ner spenaten och fortsätt steka till spenaten har mjuknat och vätskan har kokat bort. Tillsätt belugalinser, valnötter, grädde, soja, timjan, rosmarin, salt och peppar, och rör om ordentligt. Låt koka ihop tills vätskan har kokat in, och ställ sedan stekpannan åt sidan.

Pirogdeg
480 g dinkelmjöl + extra till utbakning
25 g jäst
2 ½ dl vatten
½ dl rapsolja
1 tsk salt
Växtbaserad matlagningsgrädde till pensling

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll över det i bunken och rör till jästen har löst sig. Tillsätt rapsolja, mjöl och salt, och arbeta samman till en deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i en timme.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i sexton delar. Kavla ut varje del till en cirkel, cirka 14 centimeter i diameter. Sprid ut riven ost över degen och tryck lätt med handen så att osten fastnar. Lägg fyllningen på ena deghalvan, vik över den andra halvan och tryck ihop skarven med en gaffel. Upprepa tills du har gjort alla pirogerna.

Fördela pirogerna på två plåtar klädda med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i cirka 15 minuter. Pensla pirogerna med lite grädde och grädda dem i omgångar på 225 grader i cirka 12-15 minuter tills de har fått fin färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.