Sommar för mig betyder picknick och roliga utflykter, kanske till havet, en härlig sommaräng eller bara ut till närmaste gräsmatta. Jag gillar att ta med en välfylld picknickkorg med massor av goda saker att äta, som nyplockade bär och frukter, något salt och krispigt att knapra på och ett riktigt gott, nybakat bröd. En utflyktsfavorit som jag gärna packar ner i korgen är fyllda bröd, som är väldigt lätta och praktiska att ta med. Istället för att behöva förbereda mackor tar man bara med hela brödet och skär upp det i lagom stora bitar när det är dags att äta. Innan det är uppskuret ser det ut som ett alldeles vanligt bröd, men så fort man delar det avslöjas den goda fyllningen inuti.
Detta picknickbröd är fyllt med en smakrik röra på mangold, belugalinser, knapriga pumpafrön och vegansk ost. Mangold är en av mina favoritgrönsaker och en riktig sommarsmak för mig, och jag ser alltid fram emot att äta det varje år när sommaren närmar sig. Ibland kan det vara lite klurigt att köpa om man inte odlar själv, men kika i din närmaste gårdsbutik eller på Reko-ring så lär du säkert hitta det.
Picknickbröd med mangold och pumpafrön
Fyllning
300 g mangold
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl växtbaserad riven ost
1 dl belugalinser
1 dl pumpafrön
½ msk oregano
½ msk timjan
¾ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning
Rosta pumpafröna i en torr stekpanna på hög värme tills de har fått fin färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Häll över i en skål och låt dem svalna helt.
Koka belugalinserna i rikligt med vatten tills de är precis mjuka, cirka 12-15 minuter. Slå av dem i ett durkslag, skölj dem i kallt vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt.
Strimla mangolden och skiva stjälkarna tunt. Finhacka lök och vitlök.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt vitlök, låt steka några sekunder och tillsätt sedan mangolden. Fortsätt steka tills mangolden har mjuknat och börjar få färg. Blanda ner belugalinser, oregano, timjan, salt och peppar, och låt det steka ihop. Ta bort stekpannan från värmen och rör ner pumpafröna.
Bröddeg
480 g dinkelmjöl + extra till utbakning
25 g jäst
2 ½ dl vatten
½ dl rapsolja
1 tsk salt
Växtbaserad matlagningsgrädde till pensling
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll över det i bunken och rör till jästen har löst sig. Tillsätt rapsolja, mjöl och salt, och arbeta samman till en deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i en timme.
Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper. Strö ut osten över tre fjärdedelar av degen och tryck fast den lätt. Sprid sedan ut fyllningen ovanpå osten. Rulla ihop degen till en rulle med hjälp av bakplåtspappret, forma den till en ring och nyp ihop ändarna. Låt brödet jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
Pensla brödet med lite grädde och baka det i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter tills det har fått fin färg. Låt brödet svalna övertäckt på ett galler innan servering.