Päronchutney

September är här och hösten börjar göra sitt intåg, och därmed också säsongen för många av våra svenska frukter. Träden dignar av äpplen, päron och plommon, så nu när tomaterna minskar i odlingen finns det gott om annat som hamnar i grytorna istället. Jag kokar bland annat mos och marmelad, men är speciellt förtjust i stark, kryddig chutney. Vi äter mycket chutney här hemma, och jag gör många burkar varje år så att de räcker hela vintern. Chutney passar till mycket av det man äter under den kallare delen av året, som biffar, rotfrukter, kål och rostad potatis. Om man äter traditionell svensk husmanskost eller liknande mat är den sötsyrliga såsen ett perfekt tillbehör, så testa gärna att byta ut lingonsylten mot en het chutney istället. Det är dessutom perfekt att plocka fram när man inte orkar göra sås eller vill liva upp något man bara slängt ihop lite snabbt, eftersom chutneyn redan står redo i kylskåpet.

Hur stark chutneyn blir beror på vilken chili du använder, så smaka på chilifrukterna och anpassa mängden efter hur starka de är. Provsmaka gärna chutneyn under kokningen också, så kan du tillsätta mer chili om du föredrar en starkare sås.

Päronchutney, cirka 1 liter
1 kg fasta päron
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda chili
1 dl rårörsocker
½ dl äpplecidervinäger
2 msk riven ingefära
1 krm kanel
1 krm kryddnejlika
1 krm kryddpeppar
1 krm muskot

Skala och kärna ur päronen, och skär dem sedan i tärningar. Finhacka lök, vitlök och chili. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull eller gryta. Koka upp och låt sedan småkoka under lock tills chutneyn är såsig och du har fått en konsistens du är nöjd med. Koktiden varierar beroende på hur fasta päronen är och hur mycket bitar du vill ha i chutney, men kan vara upp till två timmar. Rör om då och då, särskilt i början innan frukten har börjat vätska sig. Häll upp den färdiga chutneyn i väl rengjorda burkar.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.