Örtsalt

Vilket härligt sommarväder det är! Allting växer så fint, sockerärtorna blommar och vi har redan skördat den första grönkålen. I kryddlandet finns det massor av örter att plocka, och både salvian och citronmelissen har blivit rejäla buskar som behöver hållas efter för att inte ta över helt. Nu passar jag på att göra stora mängder örtsalt, så att det räcker både till sommaren och till de långa höst- och vintermånaderna. Örtsalt kan verka så enkelt att det knappt känns som ett recept, men det är verkligen något som jag tycker att alla borde ha i sitt skafferi. Ett gott hemgjort örtsalt kan användas i nästan all mat, och är perfekt för att piffa upp lite tråkigare rätter som man bara slänger ihop snabbt när man kommer hem trött och hungrig. Strö över lite örtsalt så känns maten med ens både godare och lyxigare.

Ett örtsalt kan man göra på de flesta örter. Jag använder sådant som jag har mycket av, vilket brukar vara gräslök, salvia, oregano och persilja. Andra örter som fungerar bra är timjan, rosmarin, basilika, dragon och dill. Mynta brukar jag inte använda och libbsticka sparar jag till buljongpulver, men annars fungerar det mesta. Grundprincipen är lika delar örter och salt, så om du vill kan du testa dig fram med örter du gillar.

Örtsaltet kan göras på lite olika sätt som är mer eller mindre arbetskrävande. Det första steget är att finfördela örterna, vilket man kan göra i en mortel, mixer eller matberedare. Sedan blandas saltet i så att allt blir en grön röra. Jag brukar först mixa örterna och sedan blanda ner saltet, antingen i morteln eller bara med en sked beroende på hur finfördelad och blöt röran är. Vissa mixar allt inklusive salt, men som jag har förstått det ska det vara dåligt för knivarna och därför mixar jag bara utan salt.

Örtsalt, ca 2,5 dl
200 g salt
50 g oregano
50 g gräslök
50 g salvia
50 g persilja

Finfördela örterna till en blöt röra med hjälp av mixer, matberedare eller mortel. Tillsätt saltet och blanda ordentligt. Sprid ut örtsaltet i ett tunt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Torka saltet i ugnen på 50 grader med luckan på glänt tills det är helt torrt, cirka 12 timmar. Rör om några gånger under tiden så går det fortare.

Krossa de torra saltklumparna i exempelvis en mortel tills du får ett finfördelat örtsalt. Det är lättast att mortla lite i taget och hälla det genom en sil, då undviker man att saltet bara blir ett fint pulver med enstaka större bitar kvar. Förvara saltet i en lufttät burk, gärna på ett mörkt ställe för att bevara smaken bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.