Nypotatissallad med dill och sockerärtor

Precis innan midsommar skördade vi vår första potatis för säsongen, och de senaste dagarna har vi ätit massor av nypotatis. Det är ju så gott! Jag gillar att äta dem kokta med smör eller att rosta dem hela i ugnen, men av nypotatis gör man ju också den godaste potatissalladen. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i sådan tjock, vit potatissallad som ofta serveras, utan föredrar varianter där man blandar potatisen med en tunnare dressing istället. Här har jag gjort en riktigt somrig sallad med dilldressing, skivad salladslök för lite sting och färska sockerärtor som vi precis har börja skörda. Salladen passar perfekt som tillbehör till grillat eller andra somriga måltider, och jag vet redan att jag kommer laga den många gånger i sommar.

Jag använder helst hela små potatisar i salladen, då känns det lite som när man var liten och stod och letade efter de allra minsta nypotatisarna i grytan. Eller var det kanske bara jag som gjorde sånt? Om du bara har större potatisar (eller, som min sambo, inte tycker att det är så roligt att stå och skrubba alla småpotatisar) går det så klart lika bra att dela dem i bitar istället. Tänk bara på att anpassa koktiden efter storlek så att de inte blir överkokta.

Nypotatissallad med dill och sockerärtor, cirka 4 portioner
1 kg nypotatis
100 g sockerärtor
2 salladslökar
Dilldressing

Skrubba potatisarna och skär eventuellt större potatisar i bitar. Koka dem sedan i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 5-15 minuter beroende på storlek. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.

Skär sockerärtorna i halvor eller mindre bitar och skiva salladslökarna. Lägg potatis, sockerärtor och salladslök i en skål och häll över dilldressingen. Blanda ordentligt tills allting är täckt av dressing.

Dilldressing
50 g färsk dill
½ dl olivolja
1 msk citronsaft
½ tsk salt
Svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer tills du får en slät dressing.

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.