Nudelsoppa med tempeh och pak choi

Under våren och försommaren är det säsong för många asiatiska bladgrönsaker, och den här våren har vi äntligen lyckats odla riktigt fin pak choi! Den har varken gått i blom eller blivit uppäten av alla små skadedjur som verkar gilla pak choi lika mycket som jag gör, och de kommande veckorna ser jag fram emot att äntligen kunna laga massor av maträtter inspirerade av de östasiatiska köken. Min favorit är nudlar, och här har jag gjort en riktigt god nudelsoppa. Den passar perfekt vid den här tiden på året när det fortfarande är ganska kyligt om kvällarna, och serveras tillsammans med säsongens första grönsaker. Soppan är varm och smakrik med lite sting från chili och ingefära, och toppas med krispiga rädisor, salladslök, pak choi och stekt tempeh. Jag brukar använda min hemgjorda tempeh på gula ärtor, men köpt tempeh går såklart också bra.

Jag gillar att koka nudlarna direkt i soppan, både eftersom det är praktiskt och sparar disk och för att de har mindre tendens att klibba ihop då. Se bara till att ta av soppan från värmen när nudlarna precis är klara, eftersom de fortsätter att mjukna lite i den varma soppan. Om du vill går det också bra att koka nudlarna separat, och sedan lägga upp i skålar och hälla över soppan vid serveringen.

Nudelsoppa med tempeh och pak choi, cirka 4-6 portioner

Nudelsoppa
250 g risnudlar
150 g sockerärtor, frysta eller färska
1 gul lök
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
2 ½ liter vatten
¾ dl vit miso *
¾ dl japansk soja
3 msk riven ingefära
2 msk risvinäger
2 msk sesamolja
Olja till stekning

Skiva löken, och finhacka vitlök och chili. Hetta upp lite olja i en gryta och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt vitlök och chili, och stek ytterligare några minuter tills allt börjar få färg. Häll i vatten, soja, ingefära, risvinäger och sesamolja. Koka upp och låt soppan koka under lock i cirka 30 minuter.

Lägg misopastan i en skål och blanda den med lite av soppan tills du får en slät röra. Blanda sedan ner mison i grytan. Tillsätt därefter nudlarna och låt soppan koka tills nudlarna är precis klara. Koktiden kan variera lite för olika sorters nudlar. Ta bort soppan från värmen och blanda ner sockerärtorna.

Övrigt
500 g tempeh
300 g pak choi
50 g rädisor
2 salladslökar
Salt
Olja till stekning

Skär tempehn i bitar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek tempehbitarna tills de har fått fin färg på alla sidor. Smaka av med salt.

Plocka loss pak choibladen och dela dem eventuellt i bitar om de är stora. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek tills stjälkarna precis har mjuknat. Smaka av med salt.

Skär rädisor och salladslök i tunna skivor.

Fördela soppan i skålar. Toppa med stekt tempeh, pak choi, rädisor och salladslök.

* Välj en glutenfri misopasta om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.