Nudelsallad med sojabönor, rädisor och mynta

Två skålar med nudelsallad, och ett serveringsfat som skymtas i övre hörnet. Tallrikarna omges av en skål rostade sesamfrön, rädisor, mynta och rosa blommor.

Sommaren börjar närma sig, och vi har haft många varma härliga dagar redan. I takt med att vädret blir varmare blir jag också mer sugen på kalla rätter som man kan ta med ut och äta i solen, för all mat smakar ju lite godare utomhus. Jag gör gärna någon form av sallad full med nyskördade grönsaker, som en riktigt snabblagad nudelsallad. Nudlarna blandas med en enkel sojadressing, och sedan adderar jag färska spenatblad, krispiga rädisor, gröna sojabönor, rostade sesamfrön och säsongens första mynta. Det blir riktigt smakrikt och fräscht, och är precis vad jag vill äta såhär i början av skördesäsongen.

Nudelsalladen är godast att äta nygjord, eftersom nudlarna drar åt sig vätskan från dressingen efter hand. Om du vill förbereda den långt innan servering är det bäst att förbereda de enskilda ingredienserna, och sedan blanda samman allt innan det är dags att äta.

Ett serveringsfat med nudelsallad. Fatet omges av små skålar med sesamfrön och hackad mynta, myntakvistar, rädisor och rosa blommor.

En tallrik med nudelsallad, som omges av mynta och rosa blommor. I övre hörnet skymtas ytterligare en tallrik.

Nudelsallad med sojabönor, rädisor och mynta, cirka 4 portioner

Nudelsallad
300 g vetenudlar
200 g frysta gröna sojabönor
100 g rädisor
75 g spenatblad
1 salladslök
2 msk rostade sesamfrön
2 msk hackad mynta

Dressing
3 msk ljus soja
½ msk sesamolja
½ msk risvinäger
½ msk lönnsirap
½ msk riven ingefära
¼ tsk salt
1 vitlöksklyfta

Pressa eller riv vitlöksklyftan, och blanda därefter ihop alla ingredienser till dressingen i en skål.

Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. Skölj dem i kallt vatten, och låt dem sedan rinna av ordentligt.

Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt de frysta sojabönorna, och låt vattnet koka upp igen. Häll av sojabönorna, skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av.

Skiva rädisorna och salladslöken i tunna skivor.

Lägg nudlarna i en stor skål och rör ner dressingen. Tillsätt resten av ingredienserna till salladen och blanda ordentligt. Servera direkt eller ta med ut på picknick i solen.

Två skålar med nudelsallad. Tallrikarna omges av små skålar med rostade sesamfrön och hackad mynta, myntakvistar, rädisor och rosa blommor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.