Morotssoppa med krispiga surdegskrutonger och rostade pumpafrön

Tre skålar med morotssoppa, sedda framifrån. Soppan är toppad med surdegskrutonger, pumpafrön och persilja. I bakgrunden skymtas gröna persiljekvistar.

Det har varit en riktigt kall start på året, och i det här vädret finns det ingenting bättre än en varm soppa till middag. Jag lagar gärna en krämig morotssoppa med citron och chili, som är både god och värmande i kylan. För att göra soppan lite matigare mixar jag ner vita bönor, och sen toppar den med krispiga krutonger, knapriga pumpafrön och lite färsk persilja vid servering. Släta soppor blir nämligen mycket godare med topping, det behövs något som bryter av lite mot den mjuka, krämiga konsistensen. Morotssoppan går snabbt att laga en vardagskväll, och är dessutom ganska billig att göra. Perfekt januarimat alltså!

Jag gör krutongerna på mitt hembakade surdegsbröd, men du kan såklart använda vilket bröd du vill. Surdeg smakar mer och jag tycker det gör allting lite godare, men annat bröd fungerar också om det är det enda du har hemma.

Två skålar morotssoppa, sedda ovanifrån. Soppan är toppad med surdegskrutonger, pumpafrön och persilja. Bredvid soppskålarna står en liten skål rostade pumpafrön, och i kanterna skymtas persilja.

Morotssoppa med krispiga surdegskrutonger och rostade pumpafrön, cirka 4 portioner

Morotssoppa
500 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
12 dl vatten
3 dl kokta vita bönor
2 ½ msk citronjuice
2 ¼ tsk salt
1 krm chiliflakes
Svartpeppar
Olja till stekning

Surdegskrutonger
3 skivor surdegsbröd *
2 vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
Salt

Till servering
Rostade pumpafrön
Hackad persilja

Riv eller pressa vitlöksklyftorna och lägg dem i en skål tillsammans med rapsoljan. Rör om ordentligt, och låt det gärna stå och dra en stund så att vitlökssmaken sprider sig i oljan.

Dela brödskivorna i en till två centimeter stora bitar. Blanda brödbitarna med vitlöksoljan och sprid sedan ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över salt och rosta krutongerna i ugnen på 200 grader i cirka 12-15 minuter tills de är gyllenbruna. Rör om efter 10 minuter och håll koll så att krutongerna inte blir brända.

Skär morötterna i centimetertjocka skivor. Finhacka lök och vitlök.

Hetta upp lite olja i en gryta och stek löken tills den börjar få färg. Tillsätt vitlök och chiliflakes, och stek ytterligare någon minut. Rör ner morotsbitarna, och tillsätt sedan vatten, vita bönor, salt och peppar. Koka upp och låt sedan koka under lock i cirka 20 minuter.

Ta bort soppan från värmen, mixa den slät med en mixerstav och rör sedan ner citronjuicen. Smaka eventuellt av med mer salt. Toppa soppan med surdegskrutonger, rostade pumpafrön och persilja vid servering.

* Använd ett glutenfritt bröd om du vill göra receptet helt glutenfritt.

En skål med morotssoppa, sedd ovanifrån. Soppan är toppad med surdegskrutonger, pumpafrön och persilja. I kanterna skymtas persilja och lite pumpafrön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *