Morotsbröd med fänkål och bönor

Innan jag flyttade hemifrån bakade jag ofta olika sötsaker, men när jag inte längre hade tillgång till ett stort kök kändes det mest jobbigt. I mitten av förra året kom jag dock igång ordentligt med att baka något annat, nämligen bröd. Då fick jag äntligen ordning på min surdeg, och helt plötsligt kom bröden ut fina och luftiga istället för som en oätlig klump. Nu bakar jag nästan allt bröd själv, och det blir så mycket godare än det man köper i butik. Att baka med surdeg kräver ju dock en hel del planering, så därför blir det så klart ett och annat jästbröd också. Helst gör jag bröd som får jäsa länge, gärna i kylen om det finns plats, eftersom de brukar bli godare än de som bara får stå någon timme.

Det här brödet är inte bara kalljäst, utan dessutom fullt av morötter och bönor. Det gör att det blir extra saftigt och inte torkar lika fort som bröd på vitt mjöl ofta gör. Grönsaker och bönor gör också brödet rejält och matigt, och jag upplever att jag mår bättre av det än av att äta vanliga vita bröd. Brödet är kryddat med fänkålsfrön, men om du inte gillar fänkål går det självklart bra att hoppa över det.

Morotsbröd med fänkål och bönor
600 g vetemjöl special
200 g dinkelmjöl
200 g morötter
25 g jäst
5 dl vatten
3 dl kokta vita bönor
1 msk fänkålsfrön
1 msk salt

Skrubba morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. Mixa vatten och vita bönor till en slät vätska.

Smula jästen i en bunke. Häll över vätskan och rör om till jästen har löst sig. Rör ner de rivna morötterna, och tillsätt sedan mjöl, salt och fänkålsfrön. Blanda samman alltihop till en ganska kladdig deg och låt jäsa övertäckt i en timme.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna eller större form. Flytta över degen till bakplåtspappret och dra ut den till en rektangel, cirka 25×40 centimeter. Fukta händerna med lite vatten så går det lättare. Skär degen i lagom stora rutor. Låt den sedan jäsa övertäckt i kylskåpet i 12 timmar.

Ta ut brödet ur kylskåpet och sätt ugnen på 225 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen när den har blivit varm och baka det i cirka 25 minuter. Dra bort bakplåtspappret och låt brödet svalna övertäckt på ett galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.