Morotsbiffar med rostade kryddor

Välkommen till det allra första receptet här på Linnéas Lantkök! Som inledning vill jag dela med mig av ett recept på morotsbiffar med kikärtor och rostade indiska kryddor, vilket jag tycker passar perfekt nu när det är kallt ute och man gärna vill äta något som känns rejält och lite värmande. När jag gör biffar har jag ett par huvudsakliga kriterier som behöver uppfyllas för att jag ska bli nöjd med dem – de ska vara enkla att forma och hålla ihop vid stekning, samt varken kännas torra eller som stekt puré. Dessutom måste de ju såklart smaka gott. Här tycker jag att jag lyckats få med allting, och hoppas att ni också kommer gilla dem!

Biffar med råa rivna grönsaker kan vara lite klurigt, eftersom jag upplever att de ofta vill falla sönder när grönsaksbitarna börjar tillagas i stekpannan. Här löste jag det problemet med lite inspiration från mjölksyrning, nämligen att först blanda dem med salt för att på så vis få vätskan att släppa redan innan man blandar samman biffsmeten. Nu kommer det bli många morotsbiffar framöver, för förra året lyckades vi nämligen odla en hel del morötter och många står fortfarande kvar ute i landet.

Indiska morotsbiffar, cirka 10-12 stycken
5 dl kokta kikärtor
300 g morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl havregryn *
½ dl majsstärkelse
2 msk psylliumhusk
2 msk citronjuice
1 msk hel spiskummin
½ msk hel bockhornsklöver
½ msk hela korianderfrön
1 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

* Välj glutenfria havregryn om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Tvätta eller skala morötterna och riv dem sedan grovt på ett rivjärn. Lägg morötterna i en skål, blanda ner saltet och låt det sedan stå i cirka 15 minuter. Rör ner psylliumhusk och låt det sedan svälla i ytterligare 15 minuter.

Rosta spiskummin, bockhornsklöver och korianderfrö på hög värme i en torr stekpanna tills de fått färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att kryddorna inte blir brända. Häll över i en skål och låt svalna något. Krossa sedan kryddorna i en mortel tills de är finfördelade.

Mosa kikärterna grovt med en gaffel tills det inte finns några hela ärtor kvar. Finhacka löken och pressa vitlöksklyftorna, och blanda ner i kikärterna tillsammans med citronjuice, svartpeppar och de mortlade kryddorna. Rör ner de rivna morötterna, och tillsätt därefter havregryn och majsstärkelse. Blanda ordentligt, smaka eventuellt av med mer salt och forma därefter smeten till biffar.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de har fått fin färg på båda sidor. Servera gärna med en stark sås eller röra, exempelvis chutney.

Lämna ett svar