Majsribs med chipotleaioli

En skål majsribs och en skål chipotleaioli, omgivna av majskolvar, majsskal och lime.

När jag var liten brukade vi plocka majs framåt sensommaren varje år, strax efter att skolan hade börjat igen efter sommarlovet. Det var så roligt att försvinna in i majsfältet bland plantorna som var högre än mig, och sedan åka hem och äta alldeles färska nykokta majskolvar till middag. De senaste åren har jag försökt odla egen majs, men hittills inte haft någon större framgång. Som tur är finns det majsfält där man kan plocka själv även häromkring, för det är ju något alldeles speciellt med säsongens första majskolvar som man själv har skördat samma dag.

För några år sedan stötte jag på konceptet corn ribs, eller majsribs som det också kallas på svenska, och nu är det en av höjdpunkterna vid årets majsplockning. Majskolvarna delas i fjärdedelar på längden, och grillas eller rostas i ugnen. Jag gillar att pensla dem med en kryddblandning med bland annat chipotlepulver, rökt paprika och lime, och sedan doppa dem i en krämig chipotleaioli. Majsribs passar perfekt som förrätt eller sidorätt, gärna tillsammans med andra plockrätter.

Majskolvar, både skalade och oskalade.

Majsribs med chipotleaioli, 8 stycken

Chipotleaioli
2 dl rapsolja
3 msk kikärtsspad
½ msk limejuice
1 tsk chipotlepulver
¼ tsk salt
1 lime, zest
1 vitlöksklyfta

Skala vitlöksklyftan och riv zesten från limen. Lägg alla ingredienser utom rapsoljan i en mixerskål. Mixa med stavmixer tills vitlöken är finfördelad och vätskan är jämn och bubblig. Häll försiktigt i oljan i en tunn stråle, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att mixa. Det är viktigt att inte hälla i för mycket olja på en gång, då kan aiolin skära sig. Mixa tills du har en krämig, slät sås. Låt gärna aiolin stå en stund före servering så att smakerna kommer fram ordentligt.

Majsribs
2 färska majskolvar
1 ½ msk rapsolja
½ msk lönnsirap
1 msk limejuice
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
½ tsk chipotlepulver
1 lime, zest
Svartpeppar

Ställ majskolvarna på en skärbräda med spetsen uppåt och klyv dem på hälften med en vass kniv. Se till att hålla fingrarna ovanför kniven hela tiden, eftersom det är lätt att majskolvarna välter. Dela varje halva på längden igen så att du får åtta långa bitar.

Riv zesten från limen och blanda alla ingredienser utom majskolvarna i en liten skål. Pensla majskolvarna med kryddblandningen på alla sidor, och sprid ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta majsribsen i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden, och eventuellt en gång till några minuter innan de är färdiga. Servera majsribsen direkt tillsammans med chipotleaiolin.

En skål majsribs omgiven av majsskal och limeklyftor.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.