Majsplättar med jalapeño- och rödlöksröra

I år har vi odlat majs för första gången, och till min stora förvåning har vi skördat flera fina kolvar. Jag försökte nämligen odla majs hos mina föräldrar för många år sen, men fick inte en enda färdig majskolv. Frilandssådd och total avsaknad av kunskap om pollinering kan ju kanske ha haft något med saken att göra… Några mängder har vi dock inte fått nu heller, så i detta receptet har jag använt frysta majskorn (mycket godare än burkmajs!) och hoppas på en utökad odling till nästa år istället.

Av majskornen gör jag krispiga, gyllengula små plättar, som jag toppar med en krämig röra med jalapeño och rödlök. Majs och jalapeño passar ju perfekt ihop, för de söta majskornen blir extra goda tillsammans med lite hetta. Plättarna gör sig utmärkt som förrätt nu i skördetid (kanske bjuder du in till skördefest?), eller bara som något lätt att äta när man är lite hungrig mellan större måltider under dagen. Servera dem varma och nystekta direkt ur pannan så blir de absolut godast.

Majsplättar med jalapeño- och rödlöksröra, cirka 12 stycken

Majsplättar
4 dl majskorn
½ gul lök
1 ½ dl majsmjöl
2 msk vatten
2 tsk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Skär löken i grova bitar. Lägg lök, majskorn och vatten i en skål och mixa med stavmixer till en grov smet. Rör ner majsmjöl, psylliumhusk, bakpulver, salt och svartpeppar och låt smeten svälla i cirka 15 minuter.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Klicka ut majssmeten och tryck ut den till tunna plättar med baksidan av en sked. Blöt eventuellt skeden med lite vatten om smeten fastnar. Låt plättarna få ordentligt med yta innan du vänder dem, och tryck till dem med stekspaden efter att du har vänt dem så att även undersidan får fin färg. Upprepa tills alla majsplättar är stekta, och servera sedan direkt tillsammans med jalapeño- och rödlöksröran.

Jalapeño- och rödlöksröra
2 jalapeño
½ rödlök
½ dl vegetabilisk crème fraiche, t.ex. Oatlys iMat fraiche *
½ tsk äpplecidervinäger **
1 krm salt

Finhacka jalapeño och rödlök. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda väl. Låt röran dra en stund, gärna några timmar så att smakerna kommer fram ordentligt.

* Välj en glutenfri crème fraiche, till exempel en sojabaserad, om du vill göra receptet helt glutenfritt.
** Om du använder en crème fraiche med högre naturlig syra kan du eventuellt utesluta äppelcidervinägern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.