Linssoppa med ingefära och rotfrukter

Vintern är rotfrukternas och soppornas tid, så därför tycker jag att det är helt perfekt att börja januari med en riktigt god linssoppa med ingefära och rotfrukter. Januari är ju dessutom en månad då många försöker hålla lite extra i pengarna, och linssoppa är både billigt och enkelt att göra storkok på om man vill. Dessutom går det snabbt att laga och passar därför bra både på vardagskvällar och när det är dags att göra lunchlådor inför veckan.

Min linssoppa är inspirerad av indiska smaker, och kryddad med bland annat hel spiskummin, korianderfrön och bockhornsklöver. Det är dock inte något autentiskt recept, utan bara en god soppa som jag brukar laga när jag snabbt vill ha middagen på bordet. Servera gärna soppan tillsammans med ett gott bröd, förslagsvis ett surdegsbröd.

Tre skålar linssoppa och några skivor surdegsbröd, sedda ovanifrån. I kanterna skymtas gröna växter.

Linssoppa med ingefära och rotfrukter, cirka 4-6 portioner
100 g morot
100 g rotselleri
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 ½ liter vatten
3 dl röda linser
1 ½ msk riven ingefära
½-1 msk citronjuice
2 tsk salt
2 tsk hel spiskummin
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
½ tsk hel bockhornsklöver
¼ tsk chiliflakes
Svartpeppar
Olja till stekning

Skala rotsellerin, och skala eller skrubba moroten och skär bort änden. Skär rotfrukterna i små tärningar, cirka en halv centimeter stora. Finhacka lök och vitlök.

Hetta upp lite olja i en gryta. Tillsätt spiskummin, koriander, senapsfrön, bockhornsklöver och chiliflakes och låt steka under omrörning tills kryddorna börjar dofta, cirka 30 sekunder. Tillsätt löken, och låt steka på medelvärme tills löken har mjuknat. Rör ner morot, rotselleri och vitlök, och låt steka ytterligare någon minut.

Tillsätt krossade tomater, vatten, röda linser, ingefära, gurkmeja, garam masala och svartpeppar. Låt koka upp, och koka sedan soppan under lock i cirka 15 minuter. Tillsätt saltet och låt stå ytterligare någon minut. Rör sedan ner citronjuicen och smaka eventuellt av med mer salt. Servera soppan tillsammans med ett gott bröd, gärna surdegsbröd.

En gjutjärnsgryta med linssoppa, sedd ovanifrån. Grytan är omgiven av en växt, några bitar ingefära, hackade rotfrukter och kryddor.

2 kommentarer

  1. I indisk mat används inte vanlig spiskummin, de använder svart skiskummin som heter Kala Jeera och den har en helt annan smak än den spiskummin som används i Sverige.

    1. Hej! Enligt vad jag kan läsa mig till används både vanlig spiskummin (jeera) och svart spiskummin (kala jeera) i Indien. Däremot kan jag tänka mig att det kan finnas stora regionala skillnader. Men jag ska hålla utkik efter svart spiskummin, tror inte att jag har testat det så det vore roligt att prova 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.