Linsfärssås med rotselleri och örter

Vid den här tiden brukar vintergäcken ha blommat i snart en månad, och vi brukar åka på skogsutflykter för att plocka ramslök. I år har jag inte sett en enda vårblomma än och marken är dold under en decimeter snö, så än får vi nog vänta lite till på de färska vårprimörerna och fortsätta att äta varm, rejäl vintermat ett tag till. Lyckligtvis finns det ju många olika rotfrukter att välja på som passar perfekt den här tiden på året. Ja, bortsett från att det är lite svårt att skörda när marken är frusen då. Resten av våra morötter står fortfarande kvar i det frusna landet och eventuella jordärtskockor som finns kvar efter sorkens framfart får nog stanna nere i jorden ett bra tag till. Men rotsellerin hann vi i alla fall få upp innan kylan slog till ordentligt, så den har hamnat i många middagar den senaste tiden. Jag har bland annat lagat en rustik linsfärssås med belugalinser, rotselleri och olika örter, som känns som perfekt vintermat som gör att man håller sig mätt och varm länge.

Jag använder mest torkade och frysta örter under den här tiden på året, men örter är ju egentligen enkla att odla i fönsterkarmen under en växtlampa så här års. Örterna som säljs i kruka i matbutikerna brukar oftast klara sig bra efter omplantering, om man inte vill vänta på att frösådda plantor ska växa till sig. Tänk vad härligt att skörda timjankvistar till grytor eller färska basilikablad att toppa maten med när snön faller utanför fönstret.

Linsfärssås med rotselleri och örter, cirka 4 portioner
150 g rotselleri, skalad
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
2 dl belugalinser
3 dl vegetabilisk matlagningsgrädde *
1 dl vatten
1 msk ljus miso
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
2 lagerblad
1 dl hackad basilika, färsk eller fryst
1 ½ msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
¾ – 1 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Dela och skiva de gula lökarna, och finhacka vitlöksklyftorna. Riv rotsellerin grovt på ett rivjärn.

Hetta upp lite olja i en stekpanna med höga kanter eller kastrull. Stek lökskivor och lagerblad tills löken börjar mjukna. Lägg i vitlök och rotselleri och stek ytterligare en stund tills allt börjar få färg. Tillsätt mison och rör om ordentligt tills den blandats väl med grönsakerna. Häll ner linser, passerade tomater, grädde, vatten, soja, balsamvinäger, basilika, timjan och oregano och stekpannan. Koka upp och låt sedan småkoka under lock tills linserna är mjuka, cirka 30 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar i botten. Smaka av med salt och peppar, och servera tillsammans med nykokt pasta. Toppa gärna med färsk basilika.

* Välj en glutenfri matlagningsgrädde, till exempel en sojabaserad, och servera med glutenfri pasta om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Lämna ett svar