Lakritskola med hallon och flingsalt

Lakritskolor med hallon och flingsalt. I bakgrunden står en plåtburk med kolor och några grankvistar skymtar i kanterna.

Julen bjuder på mycket gott, och min stora favorit är julgodis. Inget är ju så mysigt som att duka fram ett fat med sötsaker vid granen och njuta av till en julfilm efter att julklapparna är öppnade, eller i mellandagarna när det äntligen är dags för lite ledighet. Jag brukar göra chokladtryfflar, fudge och någon sorts kola, och allra bäst gillar jag lakritskola. Det har funnits med i olika varianter sedan jag var liten, och är en av höjdpunkterna på godisbordet. I år toppar jag kolan med flingsalt och frystorkade hallon, vars syra bryter av perfekt mot den söta kolan.

Jag har utgått från ett klassiskt recept på lakritskola, men modifierat det lite grann för att det ska fungera även i växtbaserad tappning. I många recept ska man nämligen blanda ner smöret på slutet, men att det inte alls fungerar med margarin fick jag lära mig den hårda vägen. Margarinet tål inte snabb temperaturförändring, och resultatet blir att kolan skär sig. Nu smälter jag det istället på låg värme först och får perfekt kola varje gång.

En form med lakritskola, som omges av grankvistar, hallon och några kolor.

Uppskuren lakritskola, som omges av grankvistar och hallon.

Lakritskola med hallon och flingsalt, cirka 60-80 bitar
3 dl socker
3 dl växtbaserad vispgrädde*
1 dl ljus sirap
3 msk lakritspulver
½ tsk salt
15 g mjölkfritt margarin

Topping
10 g frystorkade hallon
2 tsk flingsalt

Smält margarinet i en kastrull på låg värme. Tillsätt socker, vispgrädde, sirap, lakritspulver, och salt, och låt koka upp. Koka lakritskolan på medelvärme utan lock tills temperaturen når 126 grader. Häll över kolan i en form klädd med bakplåtspapper, cirka 15×25 cm. Strö över frystorkade hallon och flingsalt, och låt den sedan svalna helt.

Skär lakritskolan i bitar, och slå in bitarna i bakplåtspapper. Om den är svår att skära kan du ställa den kallt en stund först så att den blir lite hårdare.

* Välj en glutenfri vispgrädde, till exempel en sojabaserad, om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Lakritskolor med hallon och flingsalt. I bakgrunden skymtas en burk, en ljusslinga samt en grankvist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.