Kryddrostade rotfrukter med citron

Ett fat kryddrostade rotfrukter, kantat av gröna växter, citroner och en skål fänkålsfrön.

Nu börjar jag känna mig redo för våren, men i helgen kom det mer snö och de första gula vintergäcken är dolda under det vita täcket. Än är det några veckor kvar tills våren är här på riktigt och de första vårprimörerna börjar bli skördeklara i växthuset, så tills dess får jag istället hitta på nya sätt att variera vinterns rätter. Vi äter mycket rostade rotfrukter här hemma, och jag gillar att smaksätta dem på olika sätt för att göra det lite roligare. Förra året lagade jag sötstarka gochujangglaserade rotfrukter, och i år har jag fastnat för dessa kryddrostade rotfrukter med citron. Spiskummin och fänkålsfrön ger dem massor av smak, och den syrliga citronen bryter av fint mot de söta rotfrukterna.

Jag använder potatis, morötter och gulbetor, men egentligen kan du välja vilka rotfrukter som helst. Både rotselleri, polkabeta och rödbeta passar bra (men tänk på att rödbetor färgar allt rosa), och du kan även prova palsternacka eller kålrot om du gillar det.

En plåt med kryddrostade rotfrukter. På plåten ligger en gaffel med en bit potatis på.

Kryddrostade rotfrukter med citron, cirka 4 portioner
800 g potatis
200 g morötter
200 g gulbetor
1 msk rapsolja
1 msk citronjuice
2 tsk hel spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
1-1 ¼ tsk salt
Svartpeppar

Skala gulbetorna, och skala eller skrubba morötterna och potatisen. Skär dem sedan i bitar.

Blanda rapsolja, citronjuice, spiskummin, fänkålsfrön, salt och peppar i en stor skål. Lägg i rotfrukterna och blanda ordentligt så att alla bitar är täckta.

Sprid ut rotfrukterna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Rör om ordentligt och rosta dem sedan i ytterligare 10 minuter. Vänd dem eventuellt ännu en gång och låt dem rostas cirka 5 minuter till, tills de har fått fin färg.

Ett fat med kryddrostade rotfrukter, kantat av några gröna växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.