Kryddiga tempehkorvar med bröd

Nu är grillsäsongen här, och något som jag alltid grillar minst ett par gånger varje sommar är såklart korv! Idag finns det flera goda växtbaserade korvar att köpa, men eftersom jag gillar att göra saker själv brukar jag också göra mina egna korvar på tempeh. Det är ett roligt sätt att variera sig lite, och dessutom innebär det ju att man kan smaksätta dem precis hur man vill. Tempeh håller ihop bra och har ett fint tuggmotstånd, och eftersom det lätt drar åt sig marinader går det att få mycket smak på korvarna. Dessa är inspirerade av chorizo och smakar lite starkt och rökigt, men det går bra att anpassa kryddningen om man till exempel vill ha mildare korvar. Jag gillar att toppa mina tempehkorvar med hemgjord ketchup, stark senap, surkål och rostad lök, men har du någon annan favorittopping kan du såklart använda dig av det också.

Nu kanske vissa invänder och tycker att man bara får kalla dem för korvar om de är runda, och dessa är ju faktiskt snarare fyrkantiga. Om man vill kan man såklart skära till dem så att de får en rundare form, men för mig känns det mest som onödigt jobb och jag tycker det fungerar lika bra med kantiga korvar. Ifall du ändå vill runda till korvarna, spara resterna och blanda ner i exempelvis tacos.

När man gör tempehkorv är det en fördel att använda tempeh som kommer i ett lite större paket. Jag gör min tempeh själv i enliters ziplockpåsar, vilket ger ett tempehblock som mäter ungefär 18×10×5 cm. Om du använder ett mindre tempehblock får du kanske göra flera mindre korvar istället.

Kryddiga tempehkorvar med bröd, cirka 8 stycken

Tempehkorv
500 g tempeh
4 vitlöksklyftor
½ dl japansk soja
½ dl rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk lönnsirap
½ msk chipotlepulver
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
½ tsk spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk salt
Svartpeppar
Eventuellt olja till stekning

Till servering
Korvbröd *
Ketchup
Senap
Surkål
Rostad lök *

Skär tempehn i långa korvformade bitar, cirka åtta stycken eller fler beroende på hur tempehblocket är utformat.

Pressa vitlöksklyftorna. Blanda alla ingredienser utom tempehn i en påse eller låda och rör om ordentligt. Lägg ner tempehkorvarna och vänd runt så att de täcks av marinaden. Ställ in i kylskåpet och låt tempehn marinera åtminstone över natten, gärna längre. Vänd korvarna en eller två gånger under tiden så att alla blir jämt marinerade.

Tillagning på grill
Grilla tempehkorvarna tills de har fått fin färg på alla sidor och är varma i mitten. Grilla även korvbröden någon minut så att de får lite färg. Servera korvarna i bröden och toppa med ketchup, senap, surkål och rostad lök.

Tillagning i stekpanna.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek tempehkorvarna på medelvärme tills de har fått fin färg på alla sidor. Servera korvarna i bröden och toppa med ketchup, senap, surkål och rostad lök.

* Välj glutenfria korvbröd och glutenfri rostad lök om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.