Krispiga rispapperrullar med tofu och shiitake

En bricka med ett fat rispapperrullar och en skål dippsås. Någon är på väg att doppa en rulle i såsen. I kanterna står gröna växter och runt omkring ligger lite chiliflakes utspridda.

Under sommarhalvåret äter jag gärna sommarrullar fyllda med massor av färska, krispiga grönsaker. Den här tiden på året är jag inte riktigt lika sugen på kall mat, så istället brukar jag göra en tillagad fyllning och sedan steka eller baka rullarna i ugnen. Krispiga rispapperrullar är både gott och enkelt att göra, särskilt om du delar upp det och gör fyllningen i förväg. Den här varianten har jag fyllt med tofu, shiitake, kål, morot och purjolök, men fyllningen går såklart att variera efter vad som finns hemma och vad som är i säsong. Jag tycker att rispapperrullarna blir absolut godast och krispigast om man steker dem i pannan, men ska jag tillaga många samtidigt bakar jag dem ofta i ugnen eftersom det är lättast.

Jag brukar göra ganska många rispapperrullar på en gång, och sedan frysa in de som jag inte vill äta direkt. Frys rullarna otillagade en bricka och lägg sedan över dem i en burk eller påse, så fastnar de inte i varandra. När du ska äta rispapperrullarna låter du dem tina helt, och tillagar dem sedan som vanligt.

Ett fat med rispapperrullar och en skål dippsås. Bredvid fatet ligger två ätpinnar och i kanterna skymtas några gröna växter.

Krispiga rispapperrullar med tofu och shiitake, cirka 36 stycken

Krispiga rispapperrullar
30-40 rispapper
400 g fast tofu
200 g shiitake
200 g purjolök
200 g vitkål
200 g morötter
4 vitlöksklyftor
4 msk japansk soja
2 msk riven ingefära
½ msk rostad sesamolja
1 tsk salt
Olja till stekning + tillagning

Dippsås
1 ¼ dl japansk soja
4 msk risvinäger
1 msk lönnsirap
2 tsk rostad sesamolja
¾ tsk chiliflakes
1 vitlöksklyfta

Riv eller pressa vitlöksklyftan till dippsåsen. Blanda sedan alla ingredienser till såsen i en skål.

Skär shiitakesvamparna i tärningar. Halvera purjolöken på längden och strimla sedan purjolök och vitkål. Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Riv eller pressa vitlöksklyftorna.

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och stek svampen tills den börjar få färg. Tillsätt vitlöken och låt steka ytterligare någon minut. Blanda ner purjolök, vitkål och morot i stekpannan, och fortsätt steka tills grönsakerna har mjuknat. Smula ner tofun i pannan och strö över den rivna ingefäran. Blanda ordentligt och stek ytterligare några minuter tills tofun är varm. Rör ner soja, sesamolja och salt i stekpannan. Ta sedan bort stekpannan från värmen och låt fyllningen svalna.

Fyll en stor skål med varmt vatten. Lägg i ett rispapper så att det täcks helt av vatten och låt det ligga i blöt i några sekunder. Ta upp rispappret, skaka av överflödigt vatten och lägg det på en skärbräda eller annan plan yta. Lägg på en sked fyllning, ungefär en fjärdedels papper in från botten så att det enkelt går att rulla ihop vårrullen. Vik upp botten över fyllningen, vik sedan in sidorna och rulla ihop. Upprepa med resten av rispappren tills fyllningen är slut.

Tillagning i stekpanna
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Stek rispapperrullarna i omgångar tills de börjar få färg och är krispiga på alla sidor. Se till att de inte rör vid varandra i stekpannan, då fastnar de lätt. Servera rispapperrullarna nystekta tillsammans med dippsåsen.

Tillagning i ugn
Klä en plåt med bakplåtspapper. Pensla rullarna med lite olja och lägg ut dem på plåten. Tillaga dem i ugnen på 225 grader i cirka 20-25 minuter. Vänd dem efter cirka 15 minuter. Du behöver eventuellt tillaga dem i omgångar om du vill göra alla på en gång. Servera rispapperrullarna nylagade tillsammans med dippsåsen.

En bricka med ett fat rispapperrullar, en skål dippsås och ätpinnar. I kanterna står gröna växter och runt omkring ligger lite chiliflakes utspridda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.