Krispig sichuantofu

En skål krispig sichuantofu, toppad med salladslök. I kanterna syns ett fat röda chilifrukter, skivad chili, sichuanpepparkorn och en grön växt.

Under vintern behövs det värmande, smakrika rätter som tränger undan kylan, och denna krispiga sichuantofu kommer definitivt att göra jobbet. Det är en ganska stark rätt med både chili och sichuanpeppar, vilket jag tycker passar perfekt vid den här tiden på året. Jag steker tofubitarna krispiga och blandar dem sedan med lite grönsaker och en smakrik sås, och serverar tillsammans med nykokt ris och skivad salladslök. Detta har snabbt blivit en favorit här hemma, eftersom det både är lättlagat och riktigt gott. Det här är också ett av mina favoritsätt att laga tofu på, som gärna vill ha mycket kryddor för att komma till sin rätt.

Sichuanpeppar kommer från den kinesiska provinsen Sichuan och är ett av kännetecknen för den välkända rätten Mapo Tofu, som också är en av mina favoriträtter. Det är en ganska speciell krydda som inte riktigt påminner om något annat, och har du inte provat det innan kan du eventuellt vilja minska mängden något. Första gången jag testade kunde jag ärligt talat inte riktigt bestämma mig för vad jag tyckte. Efter några gånger var det dock inte svårt alls, och numera är det en av mina favoritkryddor som jag ofta använder.

Både sichuanpeppar och kinesisk svart risvinäger, som jag också använder till min sichuantofu, är ingredienser som alla kanske inte har hemma i skafferiet (vilket jag såklart tycker borde ändras på). Svart risvinäger går att ersätta med vanlig risvinäger, men de smakar olika så det blir inte riktigt samma sak. Den genomskinliga risvinägern är ganska neutral, medan den svarta har mycket mer smak och sedan jag skaffade den är det mitt förstahandsval till dippsåser, wok och liknande. Båda går att köpa i välsorterade större matbutiker, och annars hittar du dem i östasiatiska butiker eller på nätet.

Ingredienser som ska användas till rätten; en skål tärnad tofu, riven ingefära, ett fat röda chilifrukter, en matsked med svart risvinäger, sichuanpepparkorn och en mortel.

Krispig sichuantofu, cirka 4 portioner

Tofu
400 g tofu
1 dl majsstärkelse
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
Olja till stekning

Sås
2 vitlöksklyftor
4 msk japansk soja
2 msk sesamolja
2 msk lönnsirap
2 msk vatten
1 msk majsstärkelse
1 msk svart risvinäger (Chinkiang)
1 msk riven ingefära
½ msk sichuanpeppar
½ tsk chiliflakes

Övrigt
100 g morot
1 rödlök
½-1 röd chili

Till servering
2 salladslökar, skivade
Ris

Pressa tofun i minst en timme, genom att vira in den i en kökshandduk eller hushållspapper och lägga något tungt ovanpå.

Rosta sichuanpepparkornen i en torr stekpanna i någon minut, tills de börjar dofta. Häll över kornen i en mortel och mortla dem ganska fint.

Rör ihop majsstärkelsen och vattnet. Blanda därefter ner resten av ingredienserna till såsen.

Skär tofun i centimeterstora tärningar, och lägg bitarna i en skål med soja och sesamolja. Låt det stå en stund så att marinaden får dra in ordentligt, och blanda gärna några gånger under tiden.

Skär morötterna i tunna stavar, skiva rödlöken på längden och skär chilin i tunna skivor.

Flytta över tofubitarna till en annan skål, och häll över majsstärkelsen. Vänd runt tofun så att alla bitar blir ordentligt täckta. Hetta upp lite olja i en stekpanna, och stek sedan tofun på medelvärme tills bitarna har fått fin färg och yta på alla sidor. Stek eventuellt tofun i två omgångar om inte allt får plats i stekpannan samtidigt. Lägg sedan över tofun på en tallrik.

Torka ur stekpannan och hetta upp lite ny olja. Stek morotsstavarna i ett par minuter tills de mjuknat något. Tillsätt rödlök och chili, och låt steka ytterligare någon minut. Sänk värmen, vänd ner tofun i stekpannan och häll sedan över såsen. Blanda ordentligt och låt det koka ihop någon minut så att såsen tjocknar, och ta sedan bort stekpannan från värmen.

Servera direkt tillsammans med ris, och toppa med skivad salladslök.

Två skålar med krispig sichuantofu och ris, toppade med salladslök. Över den ena skålen ligger två ätpinnar, och i kanterna syns ett fat röda chilifrukter, salladslök, vitlök och en grön växt.

2 kommentarer

  1. Supergott! Blev ganska spicy med en hel chili. (Eller var det chiliflingorna?) 🤔Sichuanpeppar är verkligen fantastiskt. Rekommenderar verkligen denna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.