Jag tycker ofta om att laga mat som tar lite längre tid, men ibland vill man ju faktiskt bara äta med en gång och då är det perfekt med en snabb vardagspasta. Den här krämiga pastarätten svänger du ihop på runt en halvtimme, och den är riktigt god! Jag har kryddat pastasåsen med mortlade fänkålsfrön, rosmarin, salvia, vitlök och lite chili, och blandat i massor av färska spenatblad. Det gör pastan både smakrik och fräsch, och den passar verkligen perfekt nu på våren när spenaten har sin högsäsong. Vi ätit detta ganska ofta den senaste tiden men trots det har jag inte tröttnat, och kommer nog laga det många fler gånger under de kommande veckorna.
Krämig spenatpasta med kikärtor och fänkålsfrön, cirka 4 portioner
400 g pasta
400 g spenatblad
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
6 dl kokta kikärtor
5 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 dl vatten
½ dl tomatpuré
2 lagerblad
1 ½ msk fänkålsfrön
1 msk paprikapulver
1 msk rosmarin
1 msk citronjuice
2 tsk salt
1 tsk salvia
½ tsk chiliflakes
Svartpeppar
Olja till stekning
Finhacka lök och vitlök. Mortla fänkålsfröna grovt i en mortel.
Hetta upp lite olja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och stek lök och lagerblad tills löken har mjuknat. Tillsätt vitlök och chiliflakes, och låt steka tills allting börjar få färg. Blanda ner tomatpurén, och stek ytterligare någon minut. Tillsätt därefter kikärtor, grädde, vatten, fänkålsfrön, paprikapulver, rosmarin, salvia, salt och svartpeppar. Koka upp och låt det sedan koka under lock i cirka 20 minuter.
Koka pastan enligt anvisning på paketet. Spara lite av pastavattnet och häll därefter av pastan i ett durkslag.
Rör ner spenatbladen i pastasåsen, eventuellt lite i taget, och låt såsen stå tills spenaten har mjuknat. Tillsätt citronjuice och smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Rör ner pastan i såsen, och späd eventuellt med lite pastavatten om du vill ha en tunnare sås. Servera direkt.