Kikärtsomelett med dill och spenat

I år har vi gått med i växthusgruppen på vårt odlingsområde, vilket innebär att vi kommer få en del av skörden från ett stort tunnelväxthus. Jag ser redan fram emot att komma hem med gurka, aubergine och mängder av tomater och chili i sommar, men redan nu har vi kunnat plocka en hel del. Under vintern och våren har det växt bland annat broccoli, pak choi, spenat, dill, persilja och salladslök i växthuset, och det mesta har vi nu skördat för att göra plats för nya saker. Kylskåpet har varit helt fullt av färska grönsaker och kryddor, och jag har passat på att laga lite extra grön mat. Dessa kikärtsomeletter känns därför riktigt lyxiga med färsk dill, salladslök och spenatblad och gör sig bra som ett inslag på frukostbordet, eller som lunch tillsammans med förslagsvis vitlöksfrästa grönsaker (pak choi är jättegott!).

En kikärtsomelett smakar såklart inte exakt likadant som en omelett på ägg, och konsistensen skiljer sig en del. Jag tycker dock att det blir riktigt gott, särskilt fullproppat med vårgrönt. När man steker omeletterna kan man göra lite olika, jag gör helst fyra mindre eftersom de är enklare att vända. Gör du större omeletter blir den biten lite klurigare, men det är absolut inte omöjligt. Det går också att göra omeletter som inte är vändstekta, utan bra viks ihop när ena sidan är stekt. Min sambo gillar det och tycker att det påminner mer om äggomeletter, medan jag själv föredrar de vändstekta. Testa gärna själv och se vad du tycker bäst om.

Kikärtsomelett med dill och spenat, 4 små eller 2 stora
50 g spenat
2 dl skivad salladslök
2 dl hackad dill
2 dl kikärtsmjöl
1 dl kikärtsspad
1 dl vatten
½ dl näringsjäst
½ tsk bakpulver
1 krm gurkmeja
1 krm kala namak (svart salt)
1 krm salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Blanda kikärtsmjöl, näringsjäst, bakpulver, gurkmeja, svart salt, salt och peppar i en skål. Tillsätt vatten och rör tills du får en slät smet. Hacka spenaten grovt och blanda ner den i smeten tillsammans med salladslök och dill.

Häll kikärtsspadet i en skål och vispa med elvisp tills det blir tjockt och fluffigt. Ett bra riktmärke är att du ska kunna vända på skålen utan att kikärtsspadet rinner ut när det är färdigvispat. Rör försiktigt ner kikärtssmeten i det vispade spadet.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och häll i en del av kikärtssmeten, cirka 2 dl för en liten omelett och 4 dl för en större. Bred ut smeten jämnt i ett centimetertjockt lager, men inte hela vägen ut i kanten för då blir det svårt att vända omeletten. Stek på medelvärme tills ytan har börjat stelna och gulnat. Vänd sedan försiktigt, ta hjälp av två stekspadar eller lägg en tallrik över och vänd hela stekpannan. Stek ytterliggare ett par minuter tills omeletten har fin färg på undersidan också. Upprepa med resten av smeten och servera sedan direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.