Kalljäst dinkelbröd med rosmarin och oliver

Äntligen har sommarvärmen kommit till Skåne! Vi har satt ut de flesta växterna i odlingen nu, och det är så skönt att det äntligen finns plats att sitta ute och äta frukost eller dricka ett glas vin. Det känns definitivt som att det är dags att ta en paus från all rejäl mat (jag är så trött på grytor!) och äta lite lättare saker, gärna färska grönsaker och flera olika smårätter som plockmat. Den senaste tiden har jag bakat flera omgångar av ett riktigt somrigt bröd smaksatt med färsk rosmarin och oliver, som passar perfekt både som tillbehör till middagen och till semesterfrukosten. Brödet får jäsa många timmar i kylskåp och är bakat på dinkel, vilket gör det riktigt mjukt och saftigt. Det går snabbt att röra ihop på kvällen, så att man kan njuta av nybakat bröd till frukost nästa dag utan alltför mycket ansträngning.

Det här brödet har jag faktiskt gått och funderat på sedan i början av förra året, när jag läste Jenny Colgans böcker om Polly som flyttar till en ö och öppnar ett litet bageri. Hon bakar olivbröd och plockar rosmarin ute på landet, och jag blev så sugen varje gång jag läste om det. Nu vet jag ju inte om mitt bröd över huvud taget liknar originalet, men det blev riktigt gott och i år kommer jag kunna äta det hela sommaren.

Eftersom brödet jäser i kylskåp kan jäsningen variera lite beroende på temperaturen i kylskåpet. Jag har ganska kallt i mitt, men temperaturen varierar inte bara mellan olika kylskåp utan kan också skilja sig mellan olika platser i kylskåpet. Det kan därför vara bra att ha lite koll första gången. Brödet ska ha jäst upp i formen, men fortfarande vara rundat och inte börjat flyta ut och bli platt. Jag upplever dock att det framför allt är utseendet som påverkas om brödet blir en aning över- eller underjäst i kylskåpet, de brukar smaka alldeles utmärkt ändå.

Kalljäst dinkelbröd med rosmarin och oliver
300 g dinkelmjöl
150 g fullkornsdinkelmjöl
100 g oliver, urkärnade
10 g jäst
3 dl kallt vatten
½ dl olivolja
1-2 msk färsk rosmarin, grovhackad
1 ½ tsk salt

Hacka oliverna grovt.

Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan olivolja, mjöl, salt, oliver och rosmarin och blanda ihop till en jämn deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i en timme.

Klä en 1,5-liters brödform med bakplåtspapper. Lägg över degen i formen och tryck försiktigt ut den i hörnen. Strö eventuellt över lite rosmarin på toppen. Täck formen med en handduk och låt den jäsa i kylskåp i cirka 10 timmar.

Ta ut brödet ur kylskåpet och sätt på ugnen på 200 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen när den har blivit varm och baka det i cirka 45 minuter. Ta sedan ut brödet ur formen, dra bort bakplåtspappret och låt svalna övertäckt på ett galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.