Julkryddade solrosbullar

På julbordet finns det vissa rätter som återkommer varje år och som måste finnas med för att det verkligen ska kännas som ett riktigt julbord, och för mig innefattar det bland annat någon form av vegetariska köttbullar. När jag blev vegetarian som femtonåring gjorde jag (eller kanske snarare min mamma) mandelfrikadeller varje jul, men på senare år har de istället ersatts av solrosbullar. Solrosbullar har blivit en riktig klassiker i det växtbaserade köket, och det känns som att nästan alla har sitt eget recept på dem. Jag tycker att de perfekta solrosbullarna ska vara ganska fasta så att man lätt kan dela dem utan att de blir mosade, och vara precis lagom tuggiga. Mina håller dessutom formen väldigt bra när man steker dem, och smeten är ganska enkel att rulla till små bollar när man väl fått in tekniken. Till jul brukar jag smaksätta dem med juliga kryddor som pomerans och kryddpeppar, men solrosbullar kan man ju egentligen äta året om och om man vill kan man anpassa kryddningen efter säsong.

Solrosbullarna är goda att äta både varma och kalla, och passar bra både på julbuffén och i mellandagarna tillsammans med en skiva vörtbröd och lite rödbetssallad. De går dessutom utmärkt att frysa in, så att du slipper laga all julmat dagarna innan jul och istället kan få till ett lugnt och mysigt julfirande.

Julkryddade solrosbullar, cirka 60 stycken
300 g solrosfrön
1 gul lök
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
1 dl havregryn *
1 dl vatten
3 msk psylliumhusk
2 msk kinesisk soja
1 msk spiskummin
2 tsk kryddpeppar
1 tsk pomerans
½ tsk vitpeppar
½ tsk salt
Olja till stekning

Finhacka lök, vitlök och selleri.

Lägg solrosfröna i en matberedare och mixa tills de är ganska finfördelade. Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop till en grov färs. Låt solrosfärsen svälla i cirka femton minuter.

Forma färsen till bollar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek sedan solrosbullarna på medelvärme tills de har fått fin färg på alla sidor. Vänta gärna lite efter att du lagt dem i pannan innan du vänder dem första gången, för ibland kan solrosbullarna fastna lite precis i början innan de har fått någon yta.

* Välj glutenfria havregryn om du vill göra receptet helt glutenfritt, eftersom vanlig havre kan vara kontaminerad och innehålla små mängder gluten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.