Höstgryta med trattkantareller och äpplen

Något som verkligen hör hösten till för mig är svampplockning. Uppe hos mina föräldrar i Småland finns det gott om granskog, och varje höst brukar vi gå ut och leta trattkantareller i mossan. Sedan jag flyttade har jag försökt lära mig nya sorter som är lättare att hitta här i söder, och har bland annat börjat plocka röksvamp och champinjoner. Trattkantareller tillhör dock fortfarande favoriterna, särskilt såhär på senhösten när det brukar finnas mängder ute i skogen. Vi brukar alltid försöka åka upp en helg under svampsäsongen, både för att få chansen att komma ut i granskogen och för att det sammanfaller med min mammas födelsedag. I år blir det ju ingen sådan tur, men lyckligtvis har jag kvar en del torkad svamp i skafferiet sedan tidigare.

Jag tycker att trattkantareller är allra godast att ha i en höstig gryta, där de kan ligga och koka länge och smakerna får chansen att sprida sig ordentligt. Här får de sällskap av bland annat syrliga svenska äpplen, mörkröda betor och hemgjord svartvinbärssaft på sommarens bär. Servera gärna grytan tillsammans med kokt potatis och något syrat, till exempel surkål.

Höstgryta med trattkantareller och äpplen, cirka 4-6 portioner
500 g rödbetor, tärnade
400 g äpplen, cirka 3 stycken
200 g rotselleri, tärnad
2 gula lökar
2 ½ dl belugalinser
½ liter vatten
3 dl vegetabilisk matlagningsgrädde *
3 lagerblad
30 g torkade trattkantareller
2 msk svartvinbärssaft
1 msk soja
Salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Skala lökarna, dela dem på mitten och skär dem sedan i skivor. Hetta upp lite olja i en gryta, och stek lök och lagerblad tills löken har mjuknat. Blanda ner rödbetor och rotselleri, och stek ytterligare några minuter. Tillsätt sedan belugalinser, vatten, grädde, trattkantareller, svartvinbärssaft och soja. Koka upp och låt sedan grytan småkoka under lock tills linserna är mjuka, cirka 30 minuter.

Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Rör ner äppelbitarna i grytan och låt den koka ytterligare några minuter, tills äppelbitarna är mjuka men inte har kokat sönder. Smaka av med salt och peppar.

* Välj en glutenfri matlagningsgrädde, till exempel en sojabaserad, om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Lämna ett svar