Grönkålssallad med saffranstempeh, hasselnötter och senapsdressing

Det börjar bli dags att tänka på julmat, och någonting som jag gärna vill ha på julbordet är en vintrig sallad. Jag tycker att det behövs något fräscht och krispigt som bryter av mot den ganska feta och salta julmaten, och som dessutom sätter lite färg på tallriken. Eftersom grönkål i olika former är ett måste på julbordet gör jag i år den här goda grönkålssalladen, med syrliga äpplen, knapriga hasselnötter, sega tranbär, krämig fetaost och gyllene bitar med saffransmarinerad tempeh. Jag är dock inte särskilt förtjust i rå grönkål som brukar förekomma i grönkålssallad, utan steker grönkålen först så att den blir mjuk och beskan minskar. Vissa tycker kanske inte riktigt att det klassas som en sallad då, men jag gillar att blanda in lite varma ingredienser i mina sallader under den kallare delen av året.

Salladen går bra att förbereda någon dag innan, men ta fram den ur kylskåpet i god tid innan det är dags att äta så att den hinner bli rumstempererad. Spara gärna lite hasselnötter att strö över vid servering, eftersom de mjuknar lite efter att de blandats samman med de andra ingredienserna. Behöver du fler tips på vad du ska servera på årets julbord? Du hittar alla mina julrecept här.

Grönkålssallad med saffranstempeh, hasselnötter och senapsdressing, cirka 6-8 portioner

Saffranstempeh
300 g tempeh
½ dl rapsolja
½ dl apelsinjuice
1 msk lönnsirap
½ msk riven ingefära
¾ tsk salt
½ krm saffran
Svartpeppar

Blanda alla ingredienser utom tempeh i en påse eller skål och låt dra en stund. Skär sedan tempehn i centimeterstora bitar och vänd ner dem i marinaden. Ställ in i kylskåpet och låt tempehn marinera över natten. Blanda gärna runt några gånger under tiden så att smakerna fördelas jämnt.

Senapsdressing
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
1 msk lönnsirap
½ tsk salt
Svartpeppar

Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och låt dra en stund.

Grönkålssallad
400 g grönkål
200 g röda äpplen
100 g växtbaserad fetaost
1 dl hasselnötter
1 dl torkade tranbär
Saffranstempeh
Senapsdressing
Salt
Olja till stekning

Sprid ut hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 175 grader i 10 minuter. Lägg över dem i en skål och låt svalna. Gnugga sedan bort skalen med händerna, och hacka nötterna grovt.

Skär bort mittnerven på grönkålsbladen och dela dem sedan i mindre bitar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek grönkålen i omgångar tills den har mjuknat och fått färg. Smaka av med lite salt och lägg över grönkålen i en skål.

Hetta upp ny olja i stekpannan och stek saffranstempehn tills bitarna har fått fin färg på alla sidor. Lägg sedan över dem i en skål.

Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Tärna fetaosten.

Blanda grönkål, äpplen, fetaost, hasselnötter, tranbär och saffranstempeh i en stor skål. Häll över dressingen och rör om ordentligt. Servera salladen ljummen eller rumstempererad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.