Groddade linsbiffar med morot och persilja

Ett fat groddade linsbiffar med morot och persilja, staplade på varandra. I bakgrunden skymtas en kruka med persilja, och runt fatet ligger persiljekvistar.

Något vi ofta äter här hemma är olika sorters biffar, och min favoritmetod är att göra biffarna på groddade linser. Groddade linsbiffar håller ihop bra och blir riktigt saftiga och goda, och dessutom är de väldigt enkla att forma. De kräver visserligen lite planering, men att göra sina egna groddar är varken svårt eller arbetskrävande utan riktigt enkelt. Dessutom blir det mycket billigare än att köpa färdiga, så när du väl testat linsgroddar kan du också prova att grodda dina egna mungbönor eller alfalfafrön.

Groddade linsbiffar kan smaksättas på en mängd olika sätt, och till denna vintriga variant har jag använt morötter och fryst persilja. Biffarna funkar alldeles utmärkt att frysa in, så om du vill ladda upp med matlådor eller fylla frysen med snabb färdigmat är det här ett perfekt recept. Jag brukar oftast göra mina biffar på belugalinser, men du kan också testa mina linsbiffar med chili och mangold som är baserade på gröna linser.

Ett fat groddade linsbiffar med morot och persilja, sett uppifrån. Runt kanterna skymtas en kruka med persilja, persiljekvistar och en citronhalva.

Groddade linsbiffar med morot och persilja, cirka 12 stycken
2 ½ dl belugalinser
200 g morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl finhackad persilja, färsk eller fryst
½ dl majsstärkelse
2 msk psylliumhusk
1 msk citronjuice
1 ½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Blötlägg linserna över natten. Häll av dem i ett durkslag och skölj ordentligt. Lägg linserna i en groddlåda, alternativt sätt durkslaget över en skål och täck över med en handduk eller tallrik. Skölj linserna två gånger om dagen tills de har utvecklat groddar, vilket tar cirka tre dagar.

Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Finhacka lök och vitlök.

Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna, och stek löken på medelvärme tills den har mjuknat. Tillsätt de rivna morötterna, och fortsätt steka tills även de har mjuknat. Ställ åt sidan och låt svalna.

Lägg den hackade vitlöken, linsgroddar, persilja, psylliumhusk, citronjuice, salt och svartpeppar i en matberedare. Mixa till en ganska grov röra. Blanda därefter samman linsröran med de stekta grönsakerna och låt svälla i 30 minuter.

Tillsätt majsstärkelsen och blanda ordentligt. Forma smeten till biffar, och stek dem på medelvärme i lite olja tills de har fin färg på båda sidor.

Ett fat groddade linsbiffar med morot och persilja, sett från sidan. I bakgrunden skymtas en kruka med persilja och några citroner, och kring fatet ligger några persiljekvistar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.