Groddade linsbiffar med chili och mangold

Jag älskar mangold, och när jag fick min odlingslott för några år sedan var det en av de första sakerna som jag visste att jag ville odla. Mangold kan nämligen vara ganska svårt att få tag på, jag har nog aldrig sett det i butik annat än som småblad i salladspåsar. Vill man köpa riktiga, stora mangoldblad brukar man istället få vända sig till REKO-ring eller någon lokal gårdsbutik. Men nu tänkte jag att jag äntligen skulle kunna odla det själv och äta så mycket jag ville, för alla säger ju att mangold är så enkelt att odla och man får hur mycket som helst. Tydligen inte. I tre säsonger har jag försökt, och på sin höjd fått något som kan passa i de där salladspåsarna. Men i år har det äntligen gått! Ja, hälften av mangolden har ju visserligen gått i blom, men det finns flera stora plantor och det går att skörda tillräckligt mycket för att det ska vara användbart. Jag är så glad att till sist ha lyckats, och mangolden är en av de grödorna som jag är mest nöjd med i år. I sommar har jag därför äntligen kunnat laga de här biffarna igen, som jag gjorde för första gången för några år sedan. De innehåller bland annat mangold och groddade gröna linser, och är så goda! Min sambo har efterfrågat dem många gånger, men det har ju inte gått eftersom vi inte haft någon mangold. Men nu kan jag göra dem igen, och ska passa på att fylla frysen så att vi kan njuta av dem i vinter också.

Utöver mangold innehåller biffarna groddade gröna linser, och att använda groddade baljväxter är mitt favoritsätt att göra biffar på. Det gör biffarna saftiga och ger dem bra konsistens, och de blir inte mosiga som biffar på kokta linser lätt kan bli. Det enda besvärliga med det är att man måste planera lite förväg eftersom groddarna tar några dagar på sig att utvecklas, men det är å andra sidan väldigt enkelt eftersom linsgroddarna mer eller mindre sköter sig själva.

Groddade linsbiffar, cirka 12 stycken
2 ½ dl gröna linser
300 g mangold
1 gul lök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 msk psylliumhusk
2 msk majsstärkelse
1 msk citronjuice
1 ½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Blötlägg linserna över natten. Häll av dem i ett durkslag och skölj ordentligt. Lägg linserna i en groddlåda, alternativt sätt durkslaget över en skål och täck över med en handduk eller tallrik. Skölj linserna två gånger om dagen tills de har utvecklat groddar, vilket tar cirka tre dagar.

Strimla mangolden och skiva stjälken tunt. Finhacka chilin. Lägg mangold och chili i en stekpanna tillsammans med en skvätt olja och stek på medelvärme tills det har mjuknat och vätskan har försvunnit. Ställ åt sidan och låt svalna.

Finhacka lök och vitlök och lägg det i en matberedare tillsammans med linsgroddar, psylliumhusk, citronjuice, salt och svartpeppar. Mixa till en ganska grov röra. Blanda därefter samman linsröran med den chilistekta mangolden och låt svälla i 15 minuter.

Tillsätt majsstärkelsen och blanda ordentligt. Forma smeten till biffar, och stek dem på medelvärme i lite olja tills de har fin färg på båda sidor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.