Groddade belugabiffar med rödkål

December är här, och om bara några veckor är det jul. Jag har tänt snöflingan i fönstret och tjuvstartat lite med julpyntandet, trots att jag egentligen brukar vänta till lucia. I år blir julfirandet lite annorlunda än vanligt, men även om vi kanske får fira själva här hemma tänker jag ändå göra gott om julmat och godis. Den mesta maten går ju att frysa om det blir över och julgodis har det aldrig blivit för mycket av, snarare försvinner det lite snabbare än tänkt. På vårt julbord brukar det bland annat finnas seitanskinka, syrad rödkål, olika sorters bröd, hemgjord senap, någon form av vegetarisk sill, jansson, solrosbullar och någon sorts biffar. Detta året gör jag biffarna på groddade belugalinser och stekt rödkål, och kryddar dem med olika julkryddor som kanel och kryddnejlika. De har blivit en riktig favorit här hemma, och kommer göra sig perfekt på julbordet.

Jag gillar att göra biffar på groddade baljväxter, eftersom de både får bra konsistens och blir riktigt goda och saftiga. Det kräver lite planering eftersom linserna behöver några dagar på sig att utveckla groddar, men jag tycker att det är väl värt det. Det är mycket lättare att få biffarna ordentligt genomstekta än om man bara blötlägger linserna först, och de blir inte mosiga som de lätt kan bli om man använder kokta baljväxter.

Groddade belugabiffar med rödkål, cirka 12 stycken
2 ½ dl belugalinser
200 g rödkål
1 gul lök
½ dl majsstärkelse
2 msk psylliumhusk
1 msk kinesisk soja
1 ½ tsk salt
¾ tsk mald kryddpeppar
½ tsk mald kryddnejlika
½ tsk mald kanel
Olja till stekning

Blötlägg linserna över natten. Häll av dem i ett durkslag och skölj ordentligt. Lägg linserna i en groddlåda, alternativt sätt durkslaget över en skål och täck över med en handduk eller tallrik. Skölj linserna två gånger om dagen tills de har utvecklat groddar, vilket tar cirka tre dagar.

Strimla kålen och finhacka löken. Lägg kål och lök i en stekpanna tillsammans med en skvätt olja och stek på medelvärme tills det har mjukat. Ställ åt sidan och låt svalna.

Lägg linsgroddar, psylliumhusk, soja, salt, kryddpeppar, kryddnejlika och kanel i en matberedare. Mixa till en ganska grov röra. Blanda därefter samman linsröran med den stekta löken och kålen, och låt svälla i 30 minuter.

Tillsätt majsstärkelsen och blanda ordentligt. Forma smeten till biffar, och stek dem på medelvärme i lite olja tills de har fin färg på båda sidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.