Groddade ärtbiffar med ramslöksaioli

Nu har äntligen ett riktigt vårtecken dykt upp ute i skogen här i söder, nämligen ramslök! De gröna bladen är bland det första som börjar växa på våren och sticker upp i små klungor ur fjolårets löv. Jag tycker att det är så härligt att redan kunna gå ut och skörda alldeles färska växter, och ramslöken är dessutom full av smak. Bladen påminner om vitlök och är ganska starka, men bakom den där styrkan tycker jag att de smakar mycket mer och godare än vad vitlök gör. De smakar liksom vår, fräscht och nytt, vilket är precis vad jag har längtat efter under vintern.

Eftersom det här är mitt första riktiga vårrecept vill jag gärna ge det extra mycket växtkraft, och den vårgröna ramslöksaiolin får därför sällskap av groddade ärtbiffar. Att göra biffar på groddade baljväxter är min favoritmetod när det kommer till växtbaserade biffar, det är både enkelt och väldigt gott. När man använder kokta baljväxter är det lätt att biffarna blir lite mosiga eller har svårt att hålla ihop, medan biffar på enbart blötlagda baljväxter kan vara mer svårsmälta och ibland smakar lite rått i mitten om man inte har stekt dem länge nog. Vid groddning är ärtorna egentligen klara att ätas direkt, men de är fortfarande fasta och har tuggmotstånd. Groddade biffar kan göras av de baljväxter som inte måste kokas, exempelvis linser och gula ärtor. Vissa bönor fungerar också, men läs på innan du testar eftersom en del, till exempel kidneybönor, alltid måste kokas.

Groddade ärtbiffar, cirka 12 stycken
250 g torkade gula ärtor
1 gul lök
1 röd chili
2 msk psylliumhusk
1 msk citronjuice
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Lägg ärtorna i blöt över natten. Skölj sedan av dem ordentligt och lägg dem i en groddburk eller i ett durkslag övertäckt med till exempel en handduk som du ställer över en skål. Skölj ärtorna två gånger om dagen och låt stå tills de har utvecklat små groddar, cirka tre dagar.

Skär lök och chili i bitar. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills allt är finfördelat. Låt smeten svälla i 15 minuter, och forma den därefter till biffar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de är gyllenbruna på båda sidor. Servera med ramslöksaiolin och exempelvis rostad potatis.

Ramslöksaioli
40 g ramslök
3 dl rapsolja
3 msk kikärtsspad
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt

Lägg ramslök, kikärtsspad, vinäger, senap och salt i en mixerskål. Mixa med stavmixer tills ramslöken är finfördelad och du har en ganska jämn vätska med bubblor. Häll försiktigt i oljan i en tunn stråle, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att mixa. Det är viktigt att inte hälla i för mycket olja på en gång, då kan aiolin skära sig. Mixa tills du har en krämig, slät sås och häll sedan över den i en skål. Låt aiolin stå kallt en stund före servering, då blir den lite tjockare och ramslökssmaken hinner komma fram bättre.

6 kommentarer

  1. -Tack för ditt fina recept ! Vilken bra idé,att grodda ärterna. Jag blev verkligen inspirerad !🙂🌷

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.