Grillspett med grönsaker och rökig tempeh

Vi har verkligen fått en fin sommar i år, med många soliga dagar och varma kvällar som bjuder in till att äta middagen utomhus. Då vi varken har trädgård eller uteplats dukar vi oftast fram maten på balkongen, men det ger inte riktigt samma känsla och i år har vi faktiskt ätit många måltider på en filt i gräset i parken här utanför. Ibland blir det någon enkel picknickmat, men oftast blir det såklart grillat. Det hör ju verkligen sommaren till, och jag försöker passa på nu när det är väder för det. Nuförtiden finns det mycket växtbaserat man kan grilla, och min absoluta favorit är marinerad tempeh. Tempeh tar upp mycket smak, har bra tuggmotstånd och blir verkligen lite extra god som grillad, särskilt när bitarna fått ligga och dra i en stark, rökig marinad. Jag gör gärna grillspett eftersom jag tycker det är väldigt praktiskt, och varvar tempehn med grönsaker som zucchini, rödlök och tomater som äntligen är i säsong.

Jag gör egen tempeh på gula ärtor, men det går såklart bra att använda köpt tempeh också. När jag började göra tempeh fanns det knappt att få tag på, men idag finns det flera olika märken på tempeh av bra kvalitet i de flesta butiker. Jag kan dock verkligen rekommendera att testa att göra egen, det blir mycket billigare än att köpa om du vill äta det ofta och är mycket lättare än vad man kan tro.

Grillspett med grönsaker och rökig tempeh, 12 stycken
500 g tempeh
200 g zucchini
24 små tomater, cirka 300 gram
1-2 röda lökar

Marinad
2 vitlöksklyftor
¾ dl japansk soja
½ dl rapsolja
1 ½ msk rödvinsvinäger
1 msk rårörsocker
1 tsk liquid smoke
1 tsk chipotlepulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad timjan
½ tsk salt
Svartpeppar

Pressa vitlöksklyftorna. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål eller påse och rör om tills sockret har löst sig. Skär tempehn i 1 ½ – 2 cm tjocka bitar. Lägg tempehbitarna i marinaden och blanda runt så att alla bitarna täcks. Ställ in i kylskåpet och låt tempehn marinera åtminstone över natten, gärna längre.

Ställ grillspetten i blöt en stund om du använder träpinnar.

Skär zucchinin i skivor eller halvmånar beroende på storlek. Dela rödlöken i fjärdedelar och separera lagren så att du får tunna bitar.

Ta upp tempehn ur marinaden och varva tempehbitar, zucchini, tomater och rödlök på grillspetten. Pensla den överblivna marinaden på spetten. Lägg grillspetten på grillen och grilla dem tills de har fått ordentligt med färg på alla sidor. Servera dem med exempelvis potatissallad eller kokt nypotatis och tzatsiki.

Lämna ett svar