Grillspett med gochujangmarinerad tofu

Ett fat med grillspett sett ovanifrån. Runt fatet skymtas några paprikor och gröna blad.

Sommar betyder grillning, och något jag älskar att grilla är grillspett. Det är så himla gott och går att variera på mängder av sätt, och dessutom är det väldigt praktiskt. De är lätta att vända, och alla grönsaksbitar hamnar på tallriken istället för att trilla ner genom gallret. Den här sommaren har jag gjort dessa smakrika grillspett med tofu som jag låtit dra i en stark och sötsyrlig gochujangmarinad. När det är dags att grilla penslar jag marinaden även över grönsakerna, så att de också blir kryddiga och goda. Här använder jag zucchini och paprika, men det går såklart bra att byta ut dem mot vad som är skördeklart hos dig just nu.

Jag gillar stark mat och mina grillspett är ganska starka, så om du föredrar mildare smaker kan du minska på gochujangen och gochugarun i receptet. Servera gärna grillspetten tillsammans med en mild, krämig sås, till exempel tzatsiki eller aioli.

Gochujang är en koreansk chilipasta som jag ofta använder i köket. Den brukar gå att köpa i vanliga butiker, och är något jag tycker att alla borde ha hemma. Gochugaru, koreanska chiliflingor, hittar du lättast i asiatiska butiker eller på nätet. Gochugaru är mildare än vanliga chiliflingor, så byt inte ut dem mot vanliga chiliflingor utan uteslut dem hellre om du inte hittar dem.

Ingredienser som ska användas till grillspetten; en skål marinerad tofu, en gul och en grön zucchini, några paprikor samt grillpinnar.

Grillspett med gochujangmarinerad tofu, 8 stycken

Gochujangmarinerad tofu
400 g tofu
4 vitlöksklyftor
½ dl ljus soja
3 msk risvinäger
3 msk lönnsirap
2 msk sesamolja
1 msk gochujang
1 msk gochugaru
1 msk ingefära
½ tsk salt
Svartpeppar

Till grillspetten
200 g zucchini
200 g paprika
8 grillpinnar

Pressa tofun i minst en timme, genom att vira in den i en kökshandduk eller hushållspapper och lägga något tungt ovanpå.

Riv eller pressa vitlöksklyftorna, och blanda alla ingredienser till marinaden i en skål eller påse. Skär tofun i cirka 2 centimeter stora bitar och lägg dem i marinaden. Blanda runt så att alla bitar täcks, ställ in i kylskåpet och låt tofun marinera över natten.

Ställ gärna grillspetten i blöt en stund om du använder träpinnar.

Skär zucchini och paprika i bitar. Ta upp tofun ur marinaden och varva tofu, zucchini och paprika på grillspetten. Pensla den överblivna marinaden på spetten.

Lägg grillspetten på grillen och grilla dem tills de har fått ordentligt med färg på båda sidor. Du kan också tillaga dem i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden, och håll koll på slutet så att de inte blir brända.

Ett fat med grillspett sett ovanifrån. Bredvid fatet ligger ytterligare några grillspett, och i kanterna skymtas gröna blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.