Gochujangnudlar med böngroddar och tempeh

Två skålar med gochujangnudlar, med ätpinnar och en skål sesamfrön vid sidan om. I bakgrunden skymtas ett elefantöra.

De senaste åren har jag verkligen fått upp ögonen för östasiatisk mat, och en smaksättare som jag ofta använder mig av är den koreanska chilipastan gochujang. Gochujang är starkt och lite sött, och passar bra till allt från tofu och nudlar till rostade rotfrukter. Jag använder det ofta till olika såser, och det är just såsen som får sätta smak på dessa gochujangnudlar. Utöver nudlar innehåller den krispiga bitar stekt tempeh, färska mungbönsgroddar samt rejält med säsongens grönsaker. Alltihop toppas med skivad salladslök och massor av rostade sesamfrön. Det kan verka som ganska många ingredienser, men går förvånansvärt snabbt att svänga ihop och passar bra både på vardagskvällar och till helgen.

Jag gillar stark mat och tycker om att ha mycket gochujang i såsen, men om du föredrar lite mildare mat går det bra att halvera mängden. Tempehn som jag använder är hemgjord och är baserad på gula ärtor, men det går också bra med en god färdigköpt tempeh.

En skål med gochujangnudlar, med ätpinnar, salladslök och sesamfrön vid sidan om.

Gochujangnudlar med tempeh och böngroddar, cirka 4 portioner
400 g tempeh
300 g vetenudlar
200 g rödkål
200 g morötter
150 g färska böngroddar
1 gul lök
Salt
Olja till stekning

Gochujangsås
1 dl japansk soja
½ dl vatten
2 msk gochujang
2 msk riven ingefära
1 ½ msk risvinäger
1 msk lönnsirap
1 msk sesamolja
1 msk majsstärkelse
4 vitlöksklyftor

Till servering
2-3 salladslökar, skivade
2-3 msk rostade sesamfrön

Pressa vitlöksklyftorna. Blanda majsstärkelse och vatten i en skål, och rör sedan ner resten av ingredienserna till såsen.

Skär tempehn i tärningar. Strimla rödkålen, skiva löken i halvmånar och skär morötterna i tunna stavar.

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Stek tempehn tills den har fått fin färg på alla sidor, eventuellt i omgångar om inte alla bitar får plats i stekpannan samtidigt. Smaka av med salt och lägg sedan över tempehbitarna på en tallrik.

Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna eller wokpanna. Stek löken någon minut på lite över medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt morotsstavarna, låt steka ytterligare någon minut och lägg sedan ner rödkålen i stekpannan. Stek under omrörning tills grönsakerna har mjuknat något. Sänk värmen, tillsätt tempehbitar och böngroddar och häll över såsen. Rör runt ordentligt så att allt täcks av sås, och blanda sedan ner nudlarna. Toppa med skivad salladslök och rostade sesamfrön vid servering.

Två skålar med gochujangnudlar. Någon plockar upp lite nudlar med hjälp av ätpinnar från den översta skålen. Runt skålarna finns sesamfrön och lite salladslök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.