Gochujangglaserade rotfrukter

Vintern är verkligen rotfrukternas tid, men så här i slutet av februari är det lätt att man tröttnar lite och känner att man ätit samma saker ganska länge nu. Själv är jag väldigt sugen på nya, fräscha smaker och längtar verkligen efter de första vårprimörerna, men det är ju några veckor kvar innan de dyker upp. Då gäller det istället att hitta på nya sätt att pigga upp säsongens råvaror och experimentera med andra smakkombinationer än de man kanske vanligtvis använder sig av. Vi äter ofta ugnsrostade rotfrukter, men det finns ju så mycket mer man kan göra än att bara vända dem i olja och salt innan de åker in i ugnen. Här har jag blandat dem med gochujang, lönnsirap och soja, som adderar lite hetta och gör rotfrukterna riktigt smakrika och goda.

Gochujang är en koreansk chilipasta, som är ganska stark och väldigt god. Jag använder den ofta när jag lagar mat inspirerad av det koreanska köket, men den fungerar faktiskt bra till lite allt möjligt. Om du inte har provat tycker jag absolut att du ska göra det, för det är verkligen en användbar smaksättare i köket och smaken skiljer sig från vanlig chili. Jag köper gochujang i min matbutik, men om du inte hittar det där du brukar handla finns det i asiatiska butiker och på nätet.

Gochujangglaserade rotfrukter, cirka 4 portioner
600 g potatis
300 g morötter
300 g rotselleri
1 msk gochujang
1 msk rapsolja
½ msk lönnsirap
1 ¼-1 ½ tsk salt
1 tsk japansk soja

Blanda gochujang, rapsolja, lönnsirap, salt och soja i en liten skål. Rör om tills allt blandat och du får en slät sås.

Skala rotsellerin, och skala eller skrubba potatis och morötter. Skär rotfrukterna i bitar och lägg dem i en skål. Häll i såsen och blanda runt tills alla bitarna är täckta.

Sprid ut rotfrukterna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Rör om ordentligt och rosta dem sedan ytterligare cirka 15 minuter tills de har fått fin färg.

2 kommentarer

  1. Det här var riktigt gott! Roligt med en ny smaksättning på rotfrukter i ugn och att få stifta bekantskap med Gochujang! Vi hade en liten klick tsatsiki över från tidigare måltid och det var perfekt till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *