Glöggmarinerad tempeh

Snön faller i stora flingor utanför fönstret idag, och det ser ut som att även vi i Skåne kanske får en vit jul i år. Om inte annat får vi åtminstone börja december i ett fluffigt vinterlandskap, som ger lite extra julstämning nu när det börjar bli dags att tänka på julmaten. I år känner jag mig verkligen redo för julförberedelserna och ser fram emot att koka kola, rulla chokladtryfflar och baka vörtbröd, och ska försöka få till riktigt många mysiga glöggfikor och julfilmer de kommande veckorna. Sedan några år tillbaka återanvänder jag samma lista med julmat, godis och annat gott jag vill göra i december och uppdaterar den bara lite grann, så slipper jag börja om varje gång och försöka komma ihåg allt som jag vill göra. Förra året var ett av nytillskotten min glöggmarinerade tempeh, och i år vill jag dela receptet med er så att ni också kan duka upp denna juliga tempehn på julbordet eller till en mysig adventsmiddag.

Tempehn skärs i skivor som sedan får dra i en julig marinad som utöver glögg även innehåller smaker som apelsin, ingefära och chili. Tempeh är väldigt bra på att dra åt sig marinad, men när jag sedan steker skivorna brukar jag också hälla över lite av den överblivna marinaden och låta den koka in för att få extra mycket smak. Jag använder min hemgjorda tempeh på gula ärtor, men numera hittar du flera bra sorters tempeh i matbutikerna som också är riktigt goda. Till marinaden har jag använt Blossas lättvinsglögg, men vilken neutral glögg som helst borde fungera alldeles utmärkt. De flesta glöggsorter är veganska, men dubbelkolla gärna om du vill vara helt säker.

Glöggmarinerad tempeh, cirka 4 portioner
500 g tempeh
1 dl glögg
½ dl apelsinjuice, färskpressad
1 röd chili
2 msk rapsolja
2 msk kinesisk soja
1 msk riven ingefära
½ msk råsocker
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Finhacka chilin. Blanda alla ingredienser utom tempeh i en låda eller påse och rör om ordentligt. Skär tempehn i skivor, lägg dem i marinaden och vänd runt så att alla skivor täcks av marinad. Låt tempehn marineras några timmar, gärna över natten, i kylskåpet.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Sprid ut några tempehskivor i stekpannan och häll över lite av marinaden. Stek skivorna tills de har fin färg på båda sidor. Upprepa tills all tempeh är stekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.