Fläderchampagne

Två glas fläderchampagne stående på en träbricka. Det ena glaset är till hälften fullt med bubblor. Runt glasen ligger fläderblommor och en halv citron, och i bakgrunden skymtas en kvist rosa blommor.

Nu blommar flädern här i Skåne, och det betyder att det är dags att göra fläderchampagne. Fläderchampagne är en vildjäst dryck som blir riktigt bubblig, och passar perfekt att dricka under varma sommardagar. Det är ett lite festligare alternativ till klassisk flädersaft, och jag gör alltid några flaskor i juni varje år. Det är såklart inte någon riktig champagne, men det kan bildas lite alkohol under fermenteringen vilket kan vara bra att tänka på.

Jag använder ganska mycket blommor i mitt recept, eftersom det är blommorna som får fart på jäsningen. Någon gång när jag har använt mindre blommor har jag varit med om att det inte jäst alls, så nu tar jag alltid i lite för att vara på den säkra sidan. Hur mycket fläderblommor man behöver beror lite på hur stora blomklasarna är, eftersom det kan variera mycket mellan olika buskar. De fläderblommor jag plockar brukar vara runt 10-15 centimeter breda.

Använd alltid plastflaskor när du tillverkar vildjästa drycker. Jag brukar återanvända petflaskor som det har varit läsk eller mineralvatten i. De kan kännas lite tråkiga att ställa fram på bordet, men du slipper riskera att flaskorna sprängs av det höga trycket som bildas under fermenteringen. När man jäser till exempel öl eller cider med köpt jäst får man en kontrollerad jäsning, medan vildjäst kan vara olika potent från gång till gång. Flaskor med patentkork eller kapsyl är inte gjorda för att hålla för trycket och kan explodera om man har otur. Med petflaskor slipper du glassplitter överallt, och kan dessutom känna på flaskan när fermenteringen är klar.

Två glas fläderchampagne stående på en träbricka. Någon håller på att hälla upp i det vänstra glaset. Runt glasen ligger fläderblommor och en halv citron, och i bakgrunden skymtas en kvist rosa blommor.

En träbricka med fläderblommor, fläderblad och några citronskivor.

Fläderchampagne, cirka 3 liter

40 klasar fläderblommor
3 liter vatten
3 ½ dl socker
2 citroner, zest
½ dl citronjuice
1 ½ msk äppelcidervinäger

Titta igenom blommorna och plocka bort eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda alla ingredienser i en stor gryta, skål eller glasburk, och rör om tills sockret har löst sig. Täck över med exempelvis en kökshandduk, plastfolie eller ett lock som inte sluter helt tätt. Låt stå i cirka ett dygn.

Sila fläderchampagnen genom en silduk och häll sedan upp den på petflaskor (inte glasflaskor!). Lämna lite utrymme längst upp i flaskorna. Låt flaskorna stå i rumstemperatur i några dagar tills kolsyra har bildats. Känn på flaskorna för att avgöra om de är klara, när de känns hårda och inte ger efter för tryck är jäsningen färdig. Ställ in flaskorna i kylskåpet och vänta gärna några dagar innan du provsmakar.

Fermenterade drycker håller länge, men processen fortsätter även om det går långsammare när det är kallt. Efter hand kommer allt mer socker brytas ner och du får en syrligare fläderchampagne, så drick gärna upp den innan den blir för sur.

Två glas fläderchampagne stående på en träbricka. Runt glasen ligger fläderblommor och en halv citron, och i bakgrunden skymtas en kvist rosa blommor.

4 kommentarer

 1. Hej!
  Låter supersmarrigt! Nu har det ju regnat en del. påverkar det jäsningen om man gör fläderchampagne nu? Jag tänker på stycket du skriver om att man inte ska skölja flädern.

  Mvh Emilie

  1. Hej! Anledningen till att man inte ska skölja flädern är att man då sköljer bort mikroorganismer som sätter igång fermenteringen. Jag skulle kanske inte plocka fläderblommor direkt efter regn, men när de väl har torkat borde det gå bra 🙂

 2. Hej!
  Förstår jag dig rätt att du sätter på kork direkt när du buteljerat upp drycken i Pet-flaskorna? Och att du sedan känner när flaska är spänd när kolsyran är tillräcklig?
  Men när du gör rabarberchampange sätter du inte på korken förrän efter några dagar?
  Kan för övrigt tipsa att använda de goda rabarberna och göra parfait på det efter champagnen är silad 😊 synd att kasta

  1. Hej! När jag häller upp drycken på flaskor skruvar jag åt korken direkt, både med fläderchampagnen och rabarberchampagnen. Annars försvinner kolsyran ut i luften. Åh vilket bra tips, det ska jag testa nästa gång. Tack! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.