Färska vårrullar med citrontempeh och jordnötssås

Vid den här tiden på året är jag verkligen sugen på färska, krispiga smaker, som örter och råa grönsaker. Då är färska vårrullar perfekt, både smakrikt och fullproppat med grönt. Äter man dem i solen på en vindstilla plats kan man nästan tro att det är sommar, trots det oväntade snöovädret i början på veckan. Jag har fyllt vårrullarna med morotsstavar, färska groddar, rostade jordnötter, citronmarinerad tempeh, stekt shiitake, övervintrad salladslök och thaibasilika, och doppar dem i en stark, krämig jordnötssås. Riktigt gott och perfekt som en förrätt eller lättare lunch. Jag använder min hemgjorda tempeh på gula ärtor, men det går bra att använda färdigköpt som numera går att hitta i de flesta butiker.

Färska vårrullar kan vara lite klurigt att göra. Första gången jag provade köpte jag rispapper i en asiatisk butik där de hade många olika storlekar, och jag valde de minsta för jag skulle ju bara testa om det blev gott. Det blev det inte. Eller ja, smaken var det kanske inget fel på men några vårrullar blev det ju inte, för jag fick inte in någon fyllning i de små rullarna och allt bara föll isär. Sedan gick det en lång period när jag visserligen tyckte att de såg väldigt goda ut när andra gjorde dem, men hade absolut ingen lust att testa igen. För ett tag sedan fick jag dock ett paket, och tänkte att jag får väl testa igen då så att jag åtminstone blir av med dem. Det var verkligen tur, för det visade sig att när rispappren är nästan fyra gånger så stora är det inte alls omöjligt längre. Det gick till och med riktigt bra, och nu är färska vårrullar istället ett återkommande inslag här hemma. Om du ändå tycker att det är lite besvärligt att rulla dem finns det gott om bra videor som man visar hur man gör.

Färska vårrullar med citrontempeh och jordnötssås, 12 stycken

Citrontempeh
300 g tempeh
2 vitlöksklyftor
1 citron, zest
½ dl citronjuice
½ dl rapsolja
1 tsk salt
Olja till stekning

Pressa vitlöksklyftorna och lägg dem i exempelvis en matlåda eller påse tillsammans med citronzest, citronjuice, rapsolja och salt. Rör om tills allt blandats väl.

Skär tempehn i tolv skivor, alternativt flera mindre bitar om ditt tempehblock har en annan form. Lägg ner tempehskivorna i marinaden och vänd runt dem. Låt tempehn marinera några timmar, gärna över natten.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Lägg i tempehskivorna och häll över lite av marinaden. Stek tempehn tills den har fin färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik och låt svalna.

Jordnötssås
1 ½ dl jordnötssmör, osaltat
3 msk japansk soja
3 msk lönnsirap
3 msk varmt vatten
2 ½ msk limejuice
1 ½ msk risvinäger
1 ½ tsk riven ingefära
¾ tsk chiliflakes
1 vitlöksklyfta

Skala och pressa vitlöksklyftan. Lägg alla ingredienser utom vattnet i en skål och rör om tills jordnötssmöret har löst sig. Tillsätt det varma vattnet och rör om tills du får en slät sås. Om du vill ha en tunnare sås kan du spä den med lite mer vatten tills du är nöjd med konsistensen. Låt såsen dra en stund i rumstemperatur så att smakerna kommer fram ordentligt. Tänk på att jordnötssåsen tjocknar i kyla, så om du gör den långt i förväg och förvarar den i kylskåpet är det viktigt att ta fram den en stund innan servering.

Färska vårrullar
12 rispapper
4 salladslökar
200 g shiitake
120 g groddar
100 g morot
1 dl jordnötter
1 dl thaibasilika, grovhackad
Salt
Olja till stekning

Sprid ut jordnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Lägg över dem i en skål och låt svalna. Om du använder jordnötter som har kvar det bruna innerskalet kan du lägga dem i en handduk och gnugga för att få bort skalen. Hacka sedan nötterna grovt.

Skär shiitakesvamparna i skivor. Lägg dem i en torr stekpanna och låt dem steka en stund på låg-medelvärme tills de har vätskat ur. Tillsätt olja och stek svamparna ytterligare en stund tills de är gyllenbruna. Smaka av med salt och låt svalna.

Skala moroten och skär den i tunna stavar. Skär bort rötterna på salladslökarna och skiva dem i tjocka skivor.

Fyll en stor skål med varmt vatten. Lägg i ett rispapper så att det täcks helt av vatten och låt det ligga i blöt cirka 15-20 sekunder. Ta upp rispappret, skaka av överflödigt vatten och lägg det på en skärbräda eller annan plan yta. Strö över thaibasilika, salladslök och hackade jordnötter och lägg sedan på tempeh, shiitake, morotsstavar och groddar. Lägg fyllningen en bit in på rispappret, ungefär en fjärdedels papper in från botten, så att det enkelt går att rulla ihop vårrullen. Vik upp botten över fyllningen, vik sedan in sidorna och rulla ihop. Upprepa med resten av rispappren tills du har gjort alla vårrullar.

Servera vårrullarna direkt tillsammans med jordnötssåsen.

Lämna ett svar