Dinkelnaan med färsk vitlök

Juni är högsäsongen för färsk vitlök. Nu har vitlökarna hunnit växa till sig en del, men ännu inte börjat bli så stora i själva löken och utveckla klyftor. Om man satte tillräckligt många vitlöksklyftor i höstas kan man nu unna sig att skörda några stycken och äta hela plantan, för färsk vitlök är nämligen väldigt gott! Ifall du inte odlar själv går det ibland att hitta färsk vitlök i butiker, och annars kan du hålla utkik i din närmaste reko-ring. Färsk vitlök går att använda till mycket, och är lite mildare i smaken än den vanliga torkade vitlöken som vi annars är vana vid. Jag brukar ofta steka den, eller som här blanda ner den i degen när jag bakar naan. Då får man både vitlökssmak och fina gröna inslag i brödet.

Jag gillar att baka naan på dinkel, vilket kanske inte är så traditionellt. Jag upplever dock dinkelmjöl som mycket enklare att använda än vanligt vetemjöl, eftersom bröden håller sig mjukare och saftigare längre. Dessa är goda att äta även efter att de har svalnat, medan naan på vetemjöl lätt blir lite torra efter ett tag. Bröden går utmärkt att frysa, och om du har mycket vitlök kan du rentav passa på att frysa in en omgång till höstens grytor redan nu. Om jag ska frysa bröden brukar jag steka dem utan olja, och sedan pensla dem med oljan när jag tar fram dem och värmer dem i ugnen istället.

Dinkelnaan med färsk vitlök, 8 stycken
540 g dinkelmjöl
25 g jäst
3 dl vatten
2 dl (80 g) hackad färsk vitlök
½ dl rapsolja + extra till att pensla bröden
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll över det i bunken och rör till jästen har löst sig. Tillsätt rapsolja, mjöl, salt och hackad vitlök, och arbeta samman till en deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i en timme.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i åtta delar. Kavla ut varje degbit så att den blir cirka en centimeter tjock. Pensla med lite olja och stek sedan brödet i en torr stekpanna på strax över medelvärme. Pensla andra sidan och vänd sedan brödet så att det får färg på båda sidor. Det blir klart ganska fort, så ha lite koll så att det inte blir bränt. Lägg över brödet på ett fat och täck över med en handduk. Upprepa tills alla bröden är stekta, och fortsätt att stapla dem på varandra under handduken efterhand som de blir klara.

Servera dem nybakta, eller låt svalna övertäckta och värm sedan igen när de ska ätas.

4 kommentarer

  1. Hej Linnea, ska prova göra dina Naan i veckan, men en fråga, ska det verkligen stå 540g dinkelmjöl? Det bör otroligt mycket 😅

  2. Hej Linnea.

    Super spännande naanbröds recept.
    Snabb fråga bara, är det siktat dinkelmjöl eller fullkorns dinkel som man ska använda sig av?

    Om det är siktat dinkelmjöl, finns det något sätt att använda fulkornsdinkel och ändå få samma smarriga resultat?

    1. Hej! Tack så mycket 🙂 Jag använder siktat dinkelmjöl i receptet. Jag tror inte att det blir bra att använda enbart fullkornsdinkel i receptet, men däremot kan det kanske fungera att byta ut en mindre mängd. I så fall behöver man eventuellt tillsätta mer vatten, eftersom fullkornsmjöl brukar absorbera mer vätska. Berätta gärna hur det blir ifall du testar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.