Citronpasta med svartkål och rostade hasselnötter

Två vita skålar med citronpasta, sedda ovanifrån. I den nedre skålen är en gaffel nedstucken. Runt skålarna syns en liten skål med hackade hasselnötter, några citroner och gröna växter.

I januari brukar jag alltid bli sugen på fräscha, syrliga rätter. Kanske är det ett resultat av alla sötsaker och julmat innan årsskiftet, eller bara för att jag längtar efter våren och allt färskt grönt som den bär med sig. Jag lagar gärna mat med mycket citron, och den senaste tiden har jag svängt ihop den här krämiga citronpastan flera gånger. Det är en perfekt vardagsrätt som går enkelt och snabbt att laga, men ändå innehåller massor av smak. Jag blandar ner hackad svartkål i pastan, och sedan toppar jag alltihop med massor av rostade hasselnötter. De knapriga nötterna lyfter verkligen hela rätten, så snåla inte med dem.

Jag använder svartkål eftersom det är min favorit bland bladkål, men skulle du ha grönkål hemma fungerar det också bra.

En vit skål med citronpasta, sedd ovanifrån. En gaffel är nedstucken i skålen. I kanterna skymtas en liten skål med hasselnötter, några utspridda nötter samt gröna växter.

Citronpasta med svartkål och rostade hasselnötter, cirka 4 portioner
400 g linguine eller annan pasta
200 g svartkål
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 dl kokta vita bönor
2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 ½ dl hasselnötter
2 msk citronjuice
1 citron, zest
1 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Sprid ut hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 175 grader i 10 minuter. Lägg över dem i en skål och låt svalna. Gnugga sedan bort skalen med händerna, och hacka nötterna grovt.

Finhacka lök och vitlök. Skär bort mittnerven på svartkålsbladen och dela dem sedan i mindre bitar.

Hetta upp lite olja i en stekpanna med höga kanter eller en gryta och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare någon minut. Rör ner de vita bönorna, och fortsätt steka några minuter till. Tillsätt grädde, citronzest, salt och peppar. Koka upp och låt sedan såsen småkoka under lock i cirka fem minuter.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Spara 1 dl pastavatten innan du häller av pastan.

Rör ner pastavattnet och svartkålen i såsen och låt stå någon minut tills kålen har mjuknat. Tillsätt citronjuicen och rör om. Blanda sedan ner pastan och smaka eventuellt av med mer salt. Toppa med hackade hasselnötter vid servering.

* Använd glutenfri matlagningsgrädde och glutenfri pasta om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Två vita skålar med citronpasta, sedda framifrån. I den främre skålen är en gaffel nedstucken. I bakgrunden skymtas en liten skål med hasselnötter och en grön växt, och i förgrunden syns fler gröna blad och lite utspridda nötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.