Citronhummus med vitlöksbröd och färska grönsaker

Förra året var jag och min sambo i Gambia, och där åt vi en väldigt god citronhummus som serverades med stekt bröd och aubergine. Nu när det har varit så varmt här har jag försökt återskapa rätten, för syrlig och fräsch mat som kräver minimalt med tillagning är precis vad jag är sugen på när termometern visar nästan 30 grader och det knappt går att vara ute. Någon aubergine har vi inte kunnat skörda (men förhoppningsvis så småningom i växthuset), men det finns gott om sockerärter, gurkor, gröna paprikor och små morötter. Exakt vilka grönsaker du använder spelar inte så stor roll så byt gärna ut mot sådant du har hemma, men tänk på att det blir godast om de är krispiga. Jag serverar grönsakerna råa eller syrade, och gör brödet i ugnen istället för i stekpannan för att slippa stå i värmen i köket.

Jag tycker att det blir godast att göra hummus på egenkokta kikärter. Då kan man dessutom låta dem koka länge så att de blir riktigt mjuka, och mjuka kikärter ger slätare hummus. I en del mer traditionella recept står det också att man ska skala kikärtorna för att hummusen ska bli riktigt slät och krämig. Jag har aldrig testat det för sånt har jag inte riktigt tålamod till, men skulle du prova så får du gärna tala om hur stor skillnad det blir.

Citronhummus med vitlöksbröd och färska grönsaker, cirka 4 portioner

Citronhummus
1 liter kikärter
2 vitlöksklyftor
2 citroner, zest
1 dl citronjuice
½ dl rapsolja
½ dl ljus tahini
2 tsk salt

Lägg alla ingredienserna i en matberedare eller mixer, och mixa länge tills hummusen blir slät. Smaka eventuellt av med mer salt. Om du vill ha en tunnare hummus kan du mixa i lite mer olja eller vatten. Låt den stå en stund, gärna några timmar så att smakerna kommer fram ordentligt. Servera hummusen rumstempererad.

Vitlöksbröd
8 skivor surdegsbröd
4 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja

Pressa vitlöksklyftorna och lägg dem i en skål. Häll över rapsolja och låt stå en stund så att vitlökssmaken sprider sig i oljan.

Pensla brödskivorna med olja på båda sidor och se till att få med vitlöksbitarna. Hur mycket olja som går åt beror på hur stora brödskivor du har, men blir det över funkar den bra att använda i matlagning. Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt in dem i ugnen på 225 grader i cirka 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Ha lite koll så att de inte blir brända. Dela de rostade brödskivorna diagonalt i två halvor.

Till servering
Gurkstavar
Paprikastavar
Morotsstavar, gärna syrade
Sockerärter

Servera hummusen tillsammans med vitlöksbrödet, grönsaksstavar och sockerärtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.