Chokladtryffel med apelsin

Julafton börjar närma sig, och jag har satt igång med julgodiset! Det är helt klart min favoritdel när det kommer till det ätbara under julen, och jag brukar göra flera sorter varje år. Min mamma brukar nämligen alltid duka upp ett helt godisbord till julfikat, och även om jag inte gör lika många varianter vill jag gärna ha en del att välja på. Då räcker det ju dessutom lite längre, så att man kan sitta i soffan och äta upp resten framför en film i mellandagarna. Jag brukar bland annat göra fudge, chokladdoppade apelsinskivor, lakritskola, brända mandlar och min favorit, chokladtryffel. Tryfflarna gör jag ofta lite olika från år till år, och årets variant är smaksatt med Cointreau och rivet apelsinskal. De blev väldigt goda och jag kan nog äta hur många som helst, med tanke på att jag redan hunnit igenom ett par omgångar under tiden jag testat receptet.

Jag gillar när chokladtryfflarna har ganska mycket likörsmak, men det går såklart bra att minska på likören. Det går också bra att bara skära tryffeln i bitar och vända i kakaon istället för att rulla bollar först. Chokladen kan vara ganska kladdig, och tryfflarna måste ju faktiskt inte alls vara runda. De blir lika goda oavsett form, men du sparar lite jobb vilket kan behövas den här tiden på året.

Chokladtryffel med apelsin, cirka 30 stycken
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
½ dl havrebaserad matlagningsgrädde
1 apelsin, zest
1 msk Cointreau
1 krm salt
Kakao

Finhacka chokladen och riv zesten från apelsinen. Lägg alla ingredienser i en värmetålig skål och smält samman i ett vattenbad på låg värme. Vattenbadet kan du göra genom att sätta skålen i en sil eller ett durkslag i en kastrull med vatten. Tänk på att inte ha för hög temperatur, chokladen ska inte bli varm utan bara smälta. Häll över chokladsmeten i en form klädd med bakplåtspapper och ställ formen i kylskåpet några timmar tills tryffeln har stelnat.

Skär tryffeln i bitar och rulla till små kulor. Vänd tryfflarna i kakao, och låt dem sedan stå i kylskåpet ytterligare en stund så att de stelnar helt igen. Förvara chokladtryfflarna kallt.

Lämna ett svar