Chokladmuffins med zucchini och hasselnötter

Den senaste tiden har det regnat mycket här, och även om vi fortfarande får många soliga sommardagar känns det som att hösten smyger sig på. Jag börjar bli sugen på att dricka te om eftermiddagarna igen, i synnerhet under dagar som den här när det är riktigt ruggigt väder ute och regndropparna smattrar mot rutan. Till teet vill jag gärna ha någon god kaka runt tretiden, och just idag blir det nybakta chokladmuffins som dukas fram på soffbordet.

Dessa muffins innehåller (som allt annat vid den här tiden) zucchini, vilket gör att de blir riktigt saftiga och goda. Att baka med zucchini är perfekt om man har stora mängder och kanske börjar bli lite trött på det, för det märks inte alls i kakor och ingen kommer kunna gissa vad du smugit ner i muffinssmeten. Muffinsen innehåller också hackad choklad och hasselnötter, och känns inte alls som något nyttigt fika utan bara som riktigt goda bakverk. På toppen har jag strött över lite extra nötter, som när de rostas i ugnen blir knapriga och gör att muffinsen smakar nästan som nougat. Hasselnötter hör ju egentligen hösten till, och årets nötter behöver fortfarande sitta kvar på busken några veckor till. Som tur är har jag fortfarande lite kvar från fjolårets skörd i mina föräldrars trädgård, och dessa lyxiga chokladmuffins känns som det perfekta användningsområdet för dem.

Chokladmuffins med zucchini och hasselnötter, 12 stycken
240 g dinkelmjöl
180 g zucchini
50 g mörk choklad, 70% kakaohalt
2 ½ dl rårörsocker
1 ½ dl vegetabilisk mjölk
1 ½ dl hasselnötter
1 dl kakao
½ dl rapsolja
1 msk bakpulver
½ tsk salt

Hacka hasselnötter och choklad grovt. Lägg undan en tredjedel av nötterna till topping.

Riv zucchinin fint på ett rivjärn. Blanda den rivna zucchinin med växtmjölk och rapsolja.

Blanda dinkelmjöl, socker, kakao, bakpulver, salt, hackade nötter och choklad i en skål. Tillsätt zucchiniblandningen och rör om tills det är väl blandat.

Sätt ut tolv muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna med hjälp av två skedar, och toppa sedan med hackade nötter. Baka muffinsen i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter, tills de är torra när du sticker i dem. Ta ut muffinsen ur ugnen och låt dem svalna i formen innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.