Hoppas att ni alla har haft ett riktigt fint och mysigt julfirande! Nu i mellandagarna är det dags att planera nyårsmenyn, men såhär efter jul brukar jag ärligt talat vara ganska trött på att laga mat. Hela december är fullt av bakning, godistillverkning och julmat, och vid den här tiden på året känner jag mig mer än redo för en paus. Till nyår brukar det därför bli något som inte kräver så mycket tid i köket, men en riktigt lyxig efterrätt vill jag såklart ha ändå. Jag brukar göra en enkel men väldigt god chokladmousse, som inte tar mer än några minuter att fixa och går bra att förbereda dagen innan om man vill. Choklad är ju faktiskt den perfekta efterrätten, som jag aldrig tröttnar på ens efter att ha ätit choklad hela julen.
Tidigare år har jag ofta serverat chokladmoussen med passionsfrukt, men i år varvar jag den istället med vilda björnbär som jag plockade i somras. Det gör ju faktiskt efterrätten ännu lite lyxigare om man serverar den med lokala bär, som påminner om att sommaren snart kommer igen även om det är mörkt och kallt ute nu.
Chokladmousse med björnbär, 4 portioner
Chokladmousse
75 g mörk choklad, 70% kakaohalt
2 dl växtbaserad vispgrädde *
2 msk kakao
2 msk lönnsirap
1 ½ krm salt
Övrigt
100 g frysta tinade björnbär + extra till topping
Hackad choklad
Lönnsirap
Mixa björnbären med stavmixer. Passera dem sedan genom en sil för att få bort kärnorna.
Finhacka chokladen till moussen och lägg den i en skål. Smält sedan chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen.
Blanda vispgrädde, kakao, lönnsirap och salt i en skål. Vispa tills du får en tjock, fast chokladgrädde. Rör ner den smälta chokladen och vispa igen tills allting är väl blandat.
Fyll en sprits med chokladmoussen eller använd två skedar för att klicka ut den. Varva björnbär och chokladmousse i fyra små glas eller skålar. Låt dem stå kallt en stund, och toppa med björnbär, hackad choklad och lite ringlad lönnsirap innan servering.
* Välj en glutenfri vispgrädde, till exempel en sojabaserad, om du vill göra receptet helt glutenfritt.