Chokladkakor med hasselnötter

Nu gör hösten sitt intåg, med ihållande regn och löv som börjar skifta i rött och gult på träden. Det här är tiden för mysiga fikastunder, med stora koppar varmt te och nybakade kakor. När jag var liten brukade vi ofta baka nötchokladrutorna ur den klassiska bakboken Sju sorters kakor, och det var några av mina absoluta favoriter. Sedan jag slutade äta ägg för några år sedan har jag inte kunnat baka dem längre, men i år gav jag mig på att försöka ta fram en växtbaserad variant på dessa goda chokladkakor.

I slutändan blev mina kakor lite annorlunda än originalet, men minst lika goda och knapriga som jag kommer ihåg dem. Jag kunde såklart inte låta bli att göra dem ännu lite lyxigare och blanda i hackad mörk choklad i degen, men precis som innan är de toppade med massor av hackade hasselnötter. Hasselnötter är ett riktigt hösttecken för mig, eftersom jag varje september brukade plocka nötterna från vår hasselbuske hemma i trädgården. De senaste åren har det varit de små ekorrarna som ätit upp det mesta av skörden, men lite har jag har som tur är kvar så att jag kan baka dessa chokladkakor igen i höst.

Chokladkakor med hasselnötter
120 g vetemjöl
100 g mjölkfritt margarin
75 g hasselnötter
50 g mörk choklad, 70% kakaohalt
1 ½ dl strösocker
½ dl kakao
2 msk kikärtsspad
½ tsk bakpulver
¼ tsk salt

Hacka hasselnötterna och chokladen grovt och lägg i varsin skål.

Lägg vetemjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en skål och blanda ordentligt. Dela margarinet i bitar och lägg sedan ner det i skålen tillsammans med kikärtsspadet. Blanda samman alltihop till en deg med hjälp av händerna eller en gaffel. Tillsätt den hackade chokladen och blanda in den i degen.

Dela degen i fyra bitar och rulla ut bitarna så att de blir nästan lika långa som en plåt. Placera ut längderna på två plåtar klädda med bakplåtspapper och platta till dem lite. Fördela sedan de hackade nötterna ovanpå med hjälp av en liten sked.

Grädda kakorna i omgångar i ugnen på 200 grader i cirka 13-14 minuter tills de har fått fin färg. Den exakta tiden kan variera lite mellan olika ugnar. Om du gräddar kakorna för kort tid blir de inte lika knapriga, men håll koll på slutet så att de inte blir brända. Skär kakorna i bitar direkt när du tar ut dem ur ugnen, och låt dem sedan svalna på plåten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.