Choklad- och rödbetscupcakes

När jag var yngre brukade jag baka cupcakes med olika teman till alla högtider. Orangea cupcakes med pumpor till Halloween, gröna med fyrklöver till Saint Patrick’s Day, gula med små kycklingar till påsk och såklart rosa med hjärtan till Alla hjärtans dag. Efter att jag flyttade hemifrån har det inte blivit så många cupcakes, men i år känns det som att det är dags att ändra på det. Till Alla hjärtans dag har jag därför gjort det här riktigt goda receptet på choklad- och rödbetscupcakes som toppas med en fluffig rosa frosting. Jag har blandat riven rödbeta i muffinssmeten för att göra dem riktigt mjuka och saftiga, och använt lite av rödbetsjuicen för att färga den syrliga frostingen. Här toppar jag mina cupcakes med hackad choklad, men gillar du strössel går det också bra. Kanske har du små söta röda eller rosa hjärtan som passar perfekt på toppen?

Växtbaserad frosting görs generellt med margarin som huvudingrediens, eftersom veganska färskostar ofta är för mjuka för att kunna utgöra merparten av innehållet. Eftersom jag själv inte är så förtjust i margarin och tycker att smaken lätt tar över har jag dock valt att använda vispgrädde istället. Det ger en lite lösare frosting, men den stannar kvar på toppen utan problem och är fast nog att sätta choklad eller strössel i.

Vegansk färskost kan vara lite klurigt att använda, eftersom det är så stor skillnad mellan olika sorter i både smak och konsistens. Jag har använt Oatlys PåMackan och Violifes Creamy Original, och båda fungerar bra men ger lite olika resultat. Oatlys är syrligare och mjukare i konsistensen, medan Violifes är fastare och därför ger en aningen tjockare frosting. Vill du använda en annan färskost går det säkert bra, men tänk på att frostingen kan bli lite annorlunda.

Choklad- och rödbetscupcakes, 12 stycken
180 g vetemjöl
150 g rödbeta, finriven
2 ½ dl socker
2 dl växtbaserad mjölk
1 ½ dl kakao
½ dl rapsolja
1 msk bakpulver
½ tsk salt

Blanda den rivna rödbetan med växtmjölk och rapsolja.

Blanda vetemjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt rödbetsblandningen och rör om tills det är väl blandat.

Sätt ut tolv muffinsformar i en muffinsplåt, och fördela smeten i formarna med hjälp av två skedar. Baka muffinsen i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter, tills de är torra när du sticker i dem. Ta ut muffinsen ur ugnen och låt dem svalna i formen.

Frosting
¾ dl växtbaserad vispgrädde
¾ dl florsocker
25 g växtbaserad färskost
1-1 ½ tsk citronjuice
¾ tsk rödbetsjuice *

* Pressa rödbetsjuice ur lite finriven rödbeta med hjälp av händerna eller en sil och en sked.

Topping
Hackad choklad

Blanda vispgrädde, florsocker, citronjuice och rödbetsjuice i en skål. Vispa länge med elvisp tills grädden blir fast. Tillsätt färskosten och vispa igen tills allting är väl blandat och frostingen är fast nog att lägga på muffinsen utan att den rinner ut. Fördela frostingen på muffinsen med hjälp av en sked och toppa med hackad choklad.

Om du vill förbereda frostingen i förväg går det bra, men du behöver vispa upp den igen innan du lägger den på muffinsen. När frostingen får stå för länge blir den nämligen lösare i konsistensen, men tjocknar igen när man vispar. Efter att du väl har lagt den på muffinsen kommer den dock stanna kvar och inte rinna ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.