Chilistekta linser med dillsås

Nu när allt är igång igen efter julledigheten äter jag gärna enkel, lättlagad vardagsmat som kontrast till all tidskrävande mat det lätt blir kring jul och nyår. En av mina bästa vardagsrätter är att steka linser eller överblivna kikärtor tillsammans med lite grönsaker, det går både snabbt och gör att man lyckas äta upp alla bortglömda saker i kylskåpet.  Idag vill jag dela med mig av en variant som passar extra bra den här tiden på året, för både svartkål och purjolök går nämligen fortfarande att skörda i stora delar av landet. Min sambo tycker att smakkombinationen i det här receptet påminner lite om fisk, men jag som inte ätit fisk sedan 2006 vågar inte riktig uttala mig om det. Däremot tycker jag att det är en bra blandning av rejäl vintermat och fräscha, lätta smaker av dill och färsk citron som påminner om att våren snart är på väg.

Jag använder torkad chili i receptet, eftersom jag brukar kunna skörda mycket chili under sommaren och inte hinner använda allt då. Om du inte har någon torkad chili går det bra att använda färsk eller frusen istället. Vänta i så fall med att tillsätta chilin tills löken och sellerin har stekt ett par minuter så att den inte blir bränd.

Chilistekta linser, cirka 4 portioner
3 dl belugalinser
200 g svartkål
1 gul lök
1 selleristjälk
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 röda chili, torkade
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning

Koka linserna i rikligt med vatten tills de precis är mjuka, cirka 12-15 minuter. Häll sedan av linserna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.

Finhacka gul lök, vitlök och selleri. Skär bort mittnerven på svartkålsbladen och skär dem sedan i bitar. Skiva purjolöken tunt. Klipp den torkade chilin i småbitar (eller hacka fint om du använder färsk).

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och stek gul lök, selleri och chili tills det mjuknat. Tillsätt vitlök, svartkål och purjolök och låt steka ytterligare några minuter tills allt är mjukt och svartkålen har minskat i storlek. Blanda ner linserna, låt steka tills allt är varmt och smaka av med salt och peppar.

Servera linserna tillsammans med dillsås, ugnsrostad potatis och rikligt med färskpressad citron.

Dillsås
2 dl vegetabilisk crème fraiche, t.ex. Oatlys iMat fraiche *
½ dl finhackad dill, färsk eller fryst
1 tsk äpplecidervinäger **
1 krm salt

Blanda crème fraiche, dill, äpplecidervinäger och salt i en skål. Låt såsen dra en stund, helst ett par timmar eller över natten så att smakerna kommer fram ordentligt.

Till servering
Citronklyftor
Ugnsrostad potatis

* Välj en glutenfri crème fraiche, till exempel en sojabaserad, om du vill göra receptet helt glutenfritt.
** Om du använder en crème fraiche med högre naturlig syra kan du eventuellt utesluta äppelcidervinägern.

Lämna ett svar