Gochujangglaserade rotfrukter

Vintern är verkligen rotfrukternas tid, men så här i slutet av februari är det lätt att man tröttnar lite och känner att man ätit samma saker ganska länge nu. Själv är jag väldigt sugen på nya, fräscha smaker och längtar verkligen efter de första vårprimörerna, men det är ju några veckor kvar innan de dyker upp. Då gäller det istället att hitta på nya sätt att pigga upp säsongens råvaror och experimentera med andra smakkombinationer än de man kanske vanligtvis använder sig av. Vi äter ofta ugnsrostade rotfrukter, men det finns ju så mycket mer man kan göra än att bara vända dem i olja och salt innan de åker in i ugnen. Här har jag blandat dem med gochujang, lönnsirap och soja, som adderar lite hetta och gör rotfrukterna riktigt smakrika och goda. (mer…)

Choklad- och rödbetscupcakes

När jag var yngre brukade jag baka cupcakes med olika teman till alla högtider. Orangea cupcakes med pumpor till Halloween, gröna med fyrklöver till Saint Patrick’s Day, gula med små kycklingar till påsk och såklart rosa med hjärtan till Alla hjärtans dag. Efter att jag flyttade hemifrån har det inte blivit så många cupcakes, men i år känns det som att det är dags att ändra på det. Till Alla hjärtans dag har jag därför gjort det här riktigt goda receptet på choklad- och rödbetscupcakes som toppas med en fluffig rosa frosting. Jag har blandat riven rödbeta i muffinssmeten för att göra dem riktigt mjuka och saftiga, och använt lite av rödbetsjuicen för att färga den syrliga frostingen. Här toppar jag mina cupcakes med hackad choklad, men gillar du strössel går det också bra. Kanske har du små söta röda eller rosa hjärtan som passar perfekt på toppen? (mer…)

Solrospaj med fetaost och soltorkade tomater

Innan jag började äta helt växtbaserat lagade jag ofta paj med äggstanning, men även om jag har sett många som gör fina pajer med vegansk stanning har jag faktiskt aldrig kommit mig för att prova. När jag bakar paj nuförtiden brukar jag istället göra en variant fylld med färs gjord på mixade solrosfrön, vilket blir riktigt gott! Solrosfärs fungerar bra att använda i många maträtter om man vill ha lite omväxling från köpt vegofärs, och dessutom är det ju både billigt och tar inte upp någon plats i frysen (vilket ofta är en bristvara här hemma). Just nu är jag väldigt sugen på lite mer somriga smaker även om vi fortfarande är mitt i vintern, så därför har jag fyllt pajen med bland annat soltorkade tomater, basilika och vegansk fetaost. (mer…)

Surkålsgryta med rökig tempeh

Varje höst gör jag mängder med surkål, och fyller gärna hela kylskåpet med burkar. Det mesta äter vi som tillbehör till maten, men en del använder jag också i olika maträtter. Surkål sätter nämligen en fantastisk smak på olika grytor, och gör att maten känns lite fräschare även om man kanske inte har så mycket färska grönsaker vid den här tiden på året. Här har jag använt den i en värmande vintergryta, som utöver surkål även innehåller röda äpplen från höstens skörd, rotfrukter och min hemgjorda ärttempeh som fått dra i en rökig marinad. Grytan är väldigt smakrik med en härlig syra, och har snabbt blivit en favorit här hemma. Nästa år får jag kanske göra ännu mer surkål, så att jag säkert kan äta den under hela vintern. (mer…)

Chokladmousse med björnbär

Hoppas att ni alla har haft ett riktigt fint och mysigt julfirande! Nu i mellandagarna är det dags att planera nyårsmenyn, men såhär efter jul brukar jag ärligt talat vara ganska trött på att laga mat. Hela december är fullt av bakning, godistillverkning och julmat, och vid den här tiden på året känner jag mig mer än redo för en paus. Till nyår brukar det därför bli något som inte kräver så mycket tid i köket, men en riktigt lyxig efterrätt vill jag såklart ha ändå. Jag brukar göra en enkel men väldigt god chokladmousse, som inte tar mer än några minuter att fixa och går bra att förbereda dagen innan om man vill. Choklad är ju faktiskt den perfekta efterrätten, som jag aldrig tröttnar på ens efter att ha ätit choklad hela julen. (mer…)

Julkryddade solrosbullar

På julbordet finns det vissa rätter som återkommer varje år och som måste finnas med för att det verkligen ska kännas som ett riktigt julbord, och för mig innefattar det bland annat någon form av vegetariska köttbullar. När jag blev vegetarian som femtonåring gjorde jag (eller kanske snarare min mamma) mandelfrikadeller varje jul, men på senare år har de istället ersatts av solrosbullar. Solrosbullar har blivit en riktig klassiker i det växtbaserade köket, och det känns som att nästan alla har sitt eget recept på dem. Jag tycker att de perfekta solrosbullarna ska vara ganska fasta så att man lätt kan dela dem utan att de blir mosade, och vara precis lagom tuggiga. Mina håller dessutom formen väldigt bra när man steker dem, och smeten är ganska enkel att rulla till små bollar när man väl fått in tekniken. Till jul brukar jag smaksätta dem med juliga kryddor som pomerans och kryddpeppar, men solrosbullar kan man ju egentligen äta året om och om man vill kan man anpassa kryddningen efter säsong. (mer…)

Glöggmarinerad tempeh

Snön faller i stora flingor utanför fönstret idag, och det ser ut som att även vi i Skåne kanske får en vit jul i år. Om inte annat får vi åtminstone börja december i ett fluffigt vinterlandskap, som ger lite extra julstämning nu när det börjar bli dags att tänka på julmaten. I år känner jag mig verkligen redo för julförberedelserna och ser fram emot att koka kola, rulla chokladtryfflar och baka vörtbröd, och ska försöka få till riktigt många mysiga glöggfikor och julfilmer de kommande veckorna. Sedan några år tillbaka återanvänder jag samma lista med julmat, godis och annat gott jag vill göra i december och uppdaterar den bara lite grann, så slipper jag börja om varje gång och försöka komma ihåg allt som jag vill göra. Förra året var ett av nytillskotten min glöggmarinerade tempeh, och i år vill jag dela receptet med er så att ni också kan duka upp denna juliga tempehn på julbordet eller till en mysig adventsmiddag.
(mer…)

Rödkålsgratäng med belugalinser

När jag började odla grönsaker för några år sedan var jag inte alls särskilt förtjust i huvudkål, utan sådde det enbart för att jag ville göra egen surkål. Efter något första misslyckat försök blev kålen dock en av de grödor som växt allra bäst, och antalet kålhuvuden blev bra många fler än vad som behövdes till de surkålsburkar som får plats i kylskåpet. Hemodlade grönsaker vill man ju gärna ta tillvara på och jag fick därför börja experimentera även med andra rätter, och numera tycker jag faktiskt att huvudkål är riktigt gott. Bland favoriterna finns mina groddade linsbiffar med rödkål som jag lagar många gånger varje höst och vinter, men jag har också testat klassiska rätter som kåldolmar och kålpudding. Varje gång jag har gjort kålpudding har jag dock undrat varför det inte är ost ovanpå, eftersom det nästan alltid är det på sådana här rätter i ugnsform. Om man är uppväxt med den här sortens mat kanske man har ett bra svar på den frågan, men vi åt aldrig det när jag var liten så därför tänkte jag att jag absolut måste testa. (mer…)

Äppelscones

Mörkret kommer allt tidigare om eftermiddagarna nu, och för mig börjar det kännas viktigt att skapa en mysig eftermiddagsrutin så att man har något att se fram emot när det börjar skymma. Den här hösten tänker jag att jag ska bli bättre på att tända lite ljus, koka en stor kanna te och plocka fram något gott till fikat. Hösten är trots allt tiden för en av mina favoriter på fikabordet, nämligen nybakade scones. De passar perfekt ihop med te, och det känns trevligt att äta något varmt nu när kylan smyger sig på. Dessutom går scones snabbt att göra, vilket är bra på eftermiddagen när man kanske inte har tid för ett stort bakprojekt. (mer…)

Rostad rödbetsröra med valnötter

För några veckor sedan besökte vi mina föräldrar i Jönköping för första gången på länge. Vi letade svamp i den småländska granskogen och kom hem med mängder av trattkantareller, och så fick jag äntligen se de små ekorrarna som har fullt upp med att samla nötter inför vintern. Utanför köksfönstret har mina föräldrar ett stort valnötsträd, och ekorrarna springer fram och tillbaka hela dagarna för att plocka alla nötter som min pappa inte hunnit ta in än. Sedan sitter de på grenarna och gnager ljudligt på valnötsskalen, och de är inte alls rädda av sig. Lyckligtvis finns det så gott om nötter att det räcker både till ekorrarna och till oss, för hemodlade valnötter är en riktig lyx som alla borde få njuta av. (mer…)

Äppelchutney

Nu i början av oktober är äppelträden häromkring fulla med röda frukter, och det börjar bli dags att plocka dem innan de faller till marken. De finaste äpplena rullar jag in i tidningspapper och förvarar på balkongen så att vi har äpplen under hela hösten, men ofta finns det många som behöver användas på en gång. Jag brukar baka paj, göra äppelmos och pressa lite till must, och så blir det alltid några burkar med kryddig chutney. Under höst och vinter äter jag gärna äppelchutney till alla sorters biffar, rostade rotfrukter och annat som hör årstiden till, för den sötsyrliga såsen är verkligen ett perfekt tillbehör under den kallare delen av året. Dessutom är det skönt att alltid ha några burkar redo så att man inte varje gång behöver fundera över vad man ska servera till maten. Jag brukar vattenbadskonservera min chutney för att kunna förvara den i rumstemperatur och vara säker på att den håller länge, men om du är noga med att använda steriliserade burkar och rena redskap brukar den klara sig bra i kylskåpet ändå. (mer…)

Zucchinilasagne

Det börjar bli kyligare ute, och i köket har somriga rätter efter hand börjat bytas ut mot värmande grytor, soppor och annat som hör hösten till. Det känns som att jag ätit tillräckligt med sallader och andra kalla rätter för ett tag, och istället är jag sugen på lite mer rejäl mat. Den senaste tiden har jag lagat en riktigt god lasagne med belugalinsfärssås flera gånger , som känns som just en sådan rätt som passar perfekt framåt höstkanten. Jag har dock inte kunnat låta bli att smyga in lite somriga grönsaker, så jag hoppas att ni inte har tröttnat på zucchini än (detta är det sista zucchinireceptet för i år, lovar!). Vi har ju inte haft någon nattfrost än i Skåne så plantorna producerar fortfarande en och annan frukt, och dessutom har vi en hel hög kvar här hemma att äta under hösten. Det är just zucchinin som gör den här lasagnen så god. Jag varvar pastaplattorna med lager av tunna zucchiniskivor, vilket gör att det känns både saftigare och fräschare. (mer…)

Arkiv